Brödrecept – hembakat portionsbröd med frön

2,9 (8 röster)

Baka goda portionsbröd till soppan, fikat eller frukosten

Foto: Thinkstock
Smaksätt det hembakade brödet med olika frön.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Portionsbröd – här är ett riktigt gott och lättbakat recept som är lätt att variera med olika frön. Hembakat bröd lyfter vilken måltid som helst. Frukosten, gulaschsoppan, eftermiddagsfikat eller varför inte fredagsmyset.

Portionsbröd

Antal: 20 bröd

Förberedelsetid: 10 minuter Jästid: 90 minuter Gräddningstid: 10 minuter

Ingredienser:

  • 5 dl fingervarmt vatten

  • 1 dl mjölk

  • 25 gram jäst

  • 1,5 tsk salt

  • 1 msk honung

  • 12,5 dl vetemjöl

  • mjöl till utbakning

  • Olika frön, till exempel vallmofrön, solrosfrön eller linfrön

  • Havssalt

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll på den fingervarma blandningen av mjölk och vatten

  2. Blanda tills jästen löst upp sig och tillsätt salt och honung

  3. Häll i mjölet och blanda ihop till en lös smet.

  4. Låt jäsa under bakduk 1–1,5 timme.

  5. Sätt på ugnen på 240 grader. Se till att den blir riktigt varm innan plåtarna åker in.

  6. Strö ut 1 dl vetemjöl på bakbordet och häll försiktigt ut degen på bordet, skrapa ur med en mjölad slickepott. Knåda inte.

  7. Pudra 0,5 dl vetemjöl på degen och platta försiktigt ut den till en rektangulär platta.

  8. Skär degplattan till 20 bitar, gärna i lite olika former men samma storlek.

  9. Flytta över bitarna till bakpappersklädda plåtar. Pensla med lite vatten och strö över till exempel vallmofrön, linfrön eller solrosfrön och smula över en nypa havsalt.

  10. Sätt in plåten i ugnen och grädda i 10 minuter eller tills bröden fått fin gyllene färg.

  11. Låt bröden svalna utan bakduk.

ARTIKELN HANDLAR OM