Ekokockens tips för att undvika matsvinn

Publisert:
Ingen mat får slängas, är kocken Carola Magnussons tips för en mer hållbar matlagning.

1,3 miljoner ton. Så mycket mat går till spillo i Sverige varje år. Med över 30 år som professionell matlagare, alltid med hållbarhet i fokus, är Carola Magnussons budskap tydligt:

– Det du väljer att ta med dig från butiken ska gå igenom familjens kropp innan det kastas, säger hon.

Hon kallar sig den matlagande ekonomen. I över 30 år har hon lagat mat, både privat och professionellt, och i lika lång tid har det varit fokus på hållbarhet.

I dag driver Carola Magnusson, 56, som tidigare har synts i TV4:s program “Matakuten”, företaget Carolas Eko. Där har hon bland annat släppt fem kokböcker och startat upp sju restauranger. Alltid med miljötänket i främsta rummet.

– Om vi vill leva och fortsätta att lämna över jorden till kommande generationer till en mångfald och inte enfald, är det en självklar väg att gå, säger hon.

”Maten är en jättestor faktor”

För det är hon övertygad om. Våra matvanor har ändrats till det bättre, men de måste förbättras ytterligare för att rädda planeten, är Carola Magnussons uppfattning.

– Maten är en jättestor faktor i detta. Titta bara på hur mycket som produceras och hur det sedan transporteras. Det vi väljer i butiken och vad vi lägger på våra tallrikar har en jättestor betydelse för miljön.

I Carola Magnussons bok ”Det smarta köket” har hon lagat en pastawok på rester.

Det första steget till att bli mer matsmart, säger Carola Magnusson, är att inte överkonsumera. Hennes budskap är tydligt: ingen mat får gå till spillo.

– Det första man ska tänka på hemma är att sluta kasta mat. Det är regel nummer ett. Det du väljer att ta med dig från butiken ska gå igenom familjens kropp innan det kastas.

Viktigt att handla lokalt

En annan viktig faktor är att utgå från vad de lokala bönderna har att erbjuda.

– Titta på vad vi producerar i vårt eget land och fråga dig vad våra svenska bönder – både ekologiska och konventionella – kan erbjuda oss. Och därefter först och främst välja deras råvaror i den mån det går. Visst, kaffe och citrongräs och sådant som inte produceras i Sverige behöver man såklart inte sluta med, men mycket av vår basmat görs i Sverige.

”Tror på inhemskt kött”

Carola Magnusson är ingen köttmotståndare. Tvärtom, säger hon, är det viktigt för den biologiska mångfalden.

– Däremot tror jag på att äta inhemskt kött. Det handlar inte om att man inte får äta kött, utan vad man väljer för kött. ”Men det blir ju dyrare”, kanske någon säger. Ja, det blir lite dyrare, men vi gör en jättetjänst för kommande generationer. Det måste vi vara beredda att betala för nu.

Kan man äta hållbart och billigt samtidigt?

– Ja absolut, du kan leva jättebilligt. Potatis till exempel, eller rotfrukter, baljväxter och lök. Du kan leva jättebilligt om du köper i säsong, ekologiskt och det de svenska bönderna producerar.

Carola Magnusson menar att man kan äta kött – men man måste välja rätt kött.

Så får du ner ditt matsvinn

  1. Känns morötterna lite väl mjuka och sladdriga? Lägg de i kallt vatten över natten och vips så blir de aptitliga igen! Funkar på alla rotfrukter.
  2. Bruna och mjuka bananer är inte det mysigaste att ha i fruktskålen – men de behöver inte kastas för det! Skala och frys så kan du mixa dem till en smarrig bananglass eller i en smoothie.
  3. Mjukt bröd som blivit torrt gör ingen människa glad. Men efter att du penslat på lite olja och torkat det i ugnen så har du plötsligt goda crostinis eller skorpor. Du kan också mixa dem till ströbröd.
  4. Trötta grönsaker? Vet du inte vad du ska göra med dem? Lägg in dem i 1-2-3-lag och ett-tu-tre så har du ett gott tillbehör till maten! Recept på 1-2-3-lag: 1 dl ättiksprit, 2 dl strösocker och 3 dl vatten. Koka upp och rör så att sockret löser sig. Låt kallna.
  5. Sänk temperaturen! En ynka grads temperatursänkning förlänger hållbarheten på många livsmedel. Sikta på +5 grader.
  6. Fredagsmys men glömt att köpa chips? Fritera potatisskal istället. Underskattat och väldigt gott!
  7. Pasta i stora lass. Gott nykokt. Inte så kul dagen efter. Eller? Ner med pastan i woken eller blanda i en pastasallad så smakar det mumma igen!

Källa: Kokboken ”Det smarta köket

Carola Magnussons tipsar: Så kan du äta hållbart

  1. Ät varannan vegetariskt. Minska mängden kött och ät mer vegetariskt. För att halvera utsläppen av växthusgaser från maten du äter – låt varannan av dagens stora måltider, antingen lunch eller middag, vara vegetarisk.
  2. Välj kött med omsorg. Köttets klimatpåverkan varierar kraftigt beroende på vilket djurslag köttet kommer från. Om du vill minska klimatpåverkan från din köttkonsumtion, välj kött som ger låga utsläpp av växthusgaser.
  3. Välj hållbart fångad fisk. Till exempel fisk och skaldjur miljömärkt med MSC – certifierat hållbart fiske.
  4. Ät frukt och grönt – gärna i säsong. Ät gärna mycket grova och lagringståliga grönsaker och rotfrukter, som är i säsong nästan året om i Norden. De påverkar klimatet minimalt. Välj ömtåliga frukter, bär och grönsaker när de är i säsong. Undvik frukt och grönt som transporterats med flyg.
  5. Släng mindre mat. Minska ditt onödiga matavfall, matsvinnet. Förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om dina rester. Sortera ut matavfallet om du har möjlighet, det blir biogas.

Källa: Kokboken ”Det smarta köket”

Ekokockens tips för att undvika matsvinn
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?