Årets kock-finalisten – så lagar du bästa sillen

Finalisten om korvmissen: ”Glömde lägga upp den”

Uppdaterad 2020-05-19 | Publicerad 2019-06-20

Frågar man Daniel Müllern kommer 2019 års Årets kock-seger gå till honom själv. Lyckas han med bedriften blir det tredje gången gillt, och det när korvstoppning står på schemat.

Men tävling och korvstoppning har alltid varit en bra kombination för den skånska kocken. 

 – Jag glömde lägga upp den på tallriken, säger han.

Efter nio semifinaler och två finaler bakom sig, tror Daniel Müllern, 44, att 2019 är året då han till slut vinner Årets kock. Och det är rutinen som enligt honom kommer att bana väg.

– Jag hänvisar till min rutin, mycket handlar om just rutin när det gäller tävling och matlagning, säger han.

Missen som kostade vinsten

När finalen av Årets kock går av stapeln i september är det bland annat korvstoppning som står på schemat, något som Daniel Müllern inte är främmande för.

Tvärtom, säger han, har korven nästan förföljt honom genom åren.

– När jag tävlade i Årets köttkock 2009 var korv ett av de viktigaste momenten. Efter att ha jobbat i över en timme med korven och skulle presentera rätten, glömde jag helt att lägga upp den på tallriken.

  • Aj... hur kände du där och då?

– Det gjorde ont, väldigt ont, och det var därför jag förlorade segern. Det är så viktigt att detaljerna finns där, du ställer inte upp i OS i 100 meter och har med dig fel skor.

”Har blivit många korvar genom åren”

  • Hur mycket korv kommer du att stoppa i sommar?

– Ja, men lagom mycket, återigen har jag rutinen med mig. För 10-15 år sedan skulle man i regel alltid ha en korv på tallriken. Serverade man en lammrygg eller grissida skulle man gärna ha en hantverkskorv som komplement. Det har blivit många korvar genom åren.

”Med tre sorters sill är man hemma”

När Aftonbladet når Daniel Müllern befinner han sig i Spanien för att fira midsommar. För att göra firandet komplett tog han en laddning brantevikssill med sig i bagaget.  

– Har man tre sorters sill på midsommarlunchen tycker jag att man är hemma. I morgon åker vi och köper skaldjur, fisk och korvar som vi kör på grillen. Det är midsommar för mig.

  • I videon ser vi dig göra en lerpottasill. Vad är hemligheten bakom receptet?

– Receptet bygger på en klassisk lerpottasill. Man tar ett fat och sill, ägg, potatis och brynt smör. Från början är det en skånsk tradition, men mitt recept har lite mer smaker i sig. Lite pepparrot, lite svartpeppar, dill och gräslök, så serverar man det som en härlig “family style”.

  • Och det går snabbt att svänga ihop?

– Ja, det är det bästa. Matjessill köps alltid färdiglagad och färdigkryddad. Även om du kommer på i morgon bitti att du inte har någon sill så är det inte för sent. Det tar 30 minuter från scratch och blir fantastiskt trevligt.

Daniel Müllerns recept på en oklassisk lerpottasill.

Följ ämnen i artikeln