Niklas Ekstedts bästa tips för ett lyckat julbord

Tv-aktuella stjärnkocken: De kallar mig matguden

avGustaf Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnkocken Niklas Ekstedt, 41, är fullt sysselsatt.
Han är aktuell med två tv-program, ett fullsmockat julbord i huvudstaden och den stjärnkrog han driver trummar vidare.
Här ger han, bland annat, sina bästa tips på temat julmat.

Niklas klassiker till julbordet – och några nya tips

Niklas Ekstedt har tröttnat på julmat. På det privata planet, åtminstone.

– Jag lagar det så mycket på jobbet, säger stjärnkocken som förra året släppte kokboken ”Niklas jul”.

För sjätte året i rad släpper han in julen på Gamla Riksarkivet i Stockholm. Har man pratat med någon som besökt stället har man med största sannolikhet hört frasen: ”De har ett helt rum fyllt av godis och desserter”, uttalats med en nasal och entusiastisk stämma.

Satsa på juldesserter

Det blir också hans tips till de som vill hotta upp sitt julbord med släkten en aning.

– Jag tror att många känner att det är mycket roligare att göra en rolig dessert på julen. Alla har inte tid att lägga ner på att lägga in egen sill och luta sin fisk. Men att göra en saffranspannkaka, en ris à la Malta eller en mjuk pepparkaka, kan man nog ta sig tid till.

All respekt för julmat, men det är egentligen inte huvudanledningen till att vi pratar med Niklas Ekstedt den här gången.

Han är nämligen dubbelaktuell i tv-rutan. Ena programmet, ”Food & fire”, har just haft premiär på Viaplay. Det andra, ”Crazy Delicious” rullas ut på Netflix i början av 2020.

Kallas för Gud

Ekstedt liknar det senare konceptet vid ”ett Masterchef hemma hos Willy Wonka”. Han kommer tillsammans med en brittisk och en amerikansk kock agera domare, medan deltagarna tävlar i gastronomisk kreativitet.

– De kallar oss tre för ”food goods”. Mamma blev ganska förvånad när jag berättade att jag skulle vara Gud.

I ”Food & fire” åker Niklas Ekstedt runt i världen på egen hand för att upptäcka nya, lokala, matkulturer. Pizza i Neapel, BBQ i Texas och bastukultur i Finland, är några av ingredienserna som utgör programserien.

Foto: Fredrik Persson/TT
Niklas Ekstedts jultips: Satsa på desserter

Men mest minnesvärd var resan till Peru.

– Det var så tydligt att många platser man reser till blir mycket bättre än man tidigare har trott. Det är lite det Hans Rosling var inne på, de här små förändringarna är något vi inte ser eller tänker så mycket på.

Blandar mat och samhällsfrågor

Han utvecklar:

– Jag träffade kockar i min ålder som varit uppväxta under kriget och satt i en fängelsecell. Nu på senare år har de fått uppleva sin egen kultur på riktigt. Det var väldigt fascinerande, jag har aldrig tänkt på det på det sättet.

Det är ett minst lika stort samhällsfokus som det är på mat, fick jag en känsla av som tittare. Var det ditt mål?

– Jag är väldigt intresserad av politik och civilisationen i stort, även hur gastronomi och mat påverkar människors vardag och plats. Hur matkultur håller på att förändra hela vår existens.

Vad tar du med dig från resorna till din krog i Stockholm?

– Jag känner att man vill gå ännu mer till rötterna. Hela den idén och känslan blir ännu mer stark när man ser vad som händer i världen. Desto bredare man går, desto mer inspiration man får, ju smalare vill man utföra sitt eget hantverk. Det är lite ironiskt egentligen.

”Finns en anledning till varför pizza görs i Italien”

Han menar att man ska ta vara på, och förädla, det som finns på ens egen bakgård.

– Det finns en anledning till varför den napolitanska pizzan görs just i Italien. Mozzarellaosten är bra, tomaterna växer där, de har starka vetefält. Det är därför de gör pizza. Likadant som att det fanns en anledning till varför vi gjorde rågbröd i Sverige.

Programmet fokuserar på ditt intresse för eld, glöd och rök. Kan man applicera någon av de teknikerna till julbordet?

– Revbensspjällen är fantastiska om man har tid att röka dem. Det är nog det finaste.

Och hur ser julbordet ut hemma hos familjen Ekstedt?

– Det är franskt. Mycket ostron, kalkon och såna grejer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MAT & DRYCK