Grilltips – tricket som tar grillad sparris till nya höjder

Reporter: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:

Vill du veta hur du verkligen lyckas med sparrisen på grillen? Kocken Mattias Larsson tar sparrisen till nya höjder med ett enkelt trick.
Här visar han hur man gör en succésallad med grillad sparris, tomater, citron, parmesanost och knappriga solrosfrön.

  1. Börja med att olja in sparris och tomater. Det kommer göra att sparrisen får en liten frasigare och finare yta och tomaterna blir sötare och godare. Obs! Sparrisen behöver inte förkokas.

  2. Sen är det bara att börja grilla. Lägg sparrisen på direkt värme för att få till den rätta ytan. Sen är det tomaternas tur, olja lite lätt och lägg tomaterna på grillgallret. Se till att även citronen får lite olja innan den läggs på grillen.

  3. Stäng grilllocket.

  4. När sparrisen grillat några minuter och fått en fin grillad yta är den klar. Tomaterna ska bara spräckas sönder, ett par minuter. Citronen kan få så mycket färg som är möjligt.

  5. Plocka av tomaterna först – och sen sparrisen. Lägg upp på ett serveringsfat.

  6. Strö lite flingsalt över grönsakerna och pressa ur saften från den grillade citronen. Tillsätt några knapriga solrosfrön, det ger lite extra tuggmotstånd.

  7. Till sist, riv parmesanost över sparrisen och tomaterna, snåla inte – mycket parmesan gör salladen fantastiskt god.

  8. Toppa gärna med basilikablad och lite peppar.

  9. Färdigt! En perfekt sallad till kött, kyckling, fisk, skaldjur eller vegetariskt.

Laddar ...
Château de Pierreux, 2018. Art nr 2293, 125 kr.
Château de Pierreux, 2018. Art nr 2293, 125 kr.

Experten tipsar: Goda viner till grillad sparris

Monica Åhlund är sommelier och VD på Vinguiden.

  • Matens karaktär: Sälta, syra, örtighet

Till denna ljuva sommarsallad rekommenderar jag två viner med härligt örtiga och fruktiga  toner och hög syra som matchar citronen i salladen och där sältan från osten lockar fram de fruktiga tonerna i vinerna. 

Lite beroende på vad du väljer som tillbehör har jag här tagit fram två viner som kommer att passa väl till de olika slutförandena av rätten. Väljer du att äta fisk, eller ljust kött till din sallad rekommenderar jag ett vitt vin. Väljer du istället ett mörkare kött till din sallad föreslår jag det röda alternativet. 

  • VITT VIN: Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc, 2018. Art 12000, 99 kr.

  • Doft: Svarta vinbär, fläder, rabarber i mycket druvorienterad klang, frisk med gräsiga inslag.

  • Smak: Frisk, fruktig, inslag av honungsmelon, krusbär, rabarber, citrus, gräs, gröna toner med markerad druvtypiskhet.

  • RÖTT VIN: Château de Pierreux, 2018. Art nr 2293, 125 kr. 

  • Doft: I doft röda bär, mineralitet, järn, kryddor och en del gröna toner.

  • Smak: Fruktiga toner med hög syra och koncentration. Kryddiga och örtiga toner med viss strävhet.

Publicerad: