Fixa smarta maten med en tunn plånbok

Så äter du gott och matsmart även i slutet på månaden

Publisert:
SMARTA RÄTTER. Karolina Sparring tipsar om mat som både är bra för plånboken och klimatet.

Mer månad än pengar kvar? Känns delikatessavdelningen många, många kronor bort?
Blodpudding och havregröt i alla ära men Karolina Sparring tipsar om roligare budgetmat i sin nya kokbok ”Veckan före löning”.
Till sin hjälp tar hon klimatsmarta trotjänare som lök, bönor och kål.

Uppdraget att skriva en kokbok med billiga rätter var som gjort för henne.

– Jag har nog alltid lagat mat för liten peng. Min filosofi är att så mycket som möjligt använda det som finns hemma i kylen och frysen innan jag går och handlar. Men det behöver inte betyda att maten blir torftig och tråkig. Ofta blir det bra mycket härligare att göra något gott av billiga råvaror som grönsaker, lök, kikärtor. Du får jobba mer med smakerna än om du steker en dyr, fin biff, säger Karolina Sparring.

Recepten knådades fram och boken plåtades en sommar ute på systerns land. 

– De är fem i familjen precis som vi så jag fick verkligen tänka efter vilka rätter som kunde fungera utan att det blev för dyrt. Dessutom var min egen ekonomi lite snårig just då så det passade perfekt. 

Hon kan gärna tänka sig fler kokbokssomrar.

– Det var så trevligt. Fotografen Tina Axelsson kom ut och bodde med oss. En morgon var jag uppe riktigt tidigt och gjorde piroger. Hon kom ut i köket i pyjamas och började plåta direkt. Vi la inte ner så mycket möda på pyssel och styling utan fotade rätterna rakt av.

  • Men på sommaren finns det fullt med härliga grönsaker. Februari är väl aningen kärvare?

– Jamen, det är ju en fantastisk årstid nu också. Det finns mycket gott och billigt som är i säsong. Låt en sådan råvara vara basen i måltiden och utgå från den i planeringen. Gör sedan en inköpslista och håll dig till den.

  • Vilka råvaror kan man använda så här års?

– Jag älskar kål. Tänk en vietnamesisk rödkålssallad med stekt fläskfärs, soja, fisksås och sesamfrön! Och alla baljväxter. De blir oerhört billiga om du kokar dem själv. Bönor är inte särskilt dyra ens om du köper färdigkokta på burk. Puylinser är ju rena lyxen till liten peng. Smaksätt med kapris, citronzest och persilja. (Det finns mer – se separat ruta!)

  • Storhandlar du och håller koll på extrapriser?

– Nej, det behöver inte nödvändigtvis bli ekonomiskt. För ett tag sedan köpte jag ett jättestort paket cornflakes bara för att det var så billigt. Tyvärr äter ingen i familjen cornflakes… Men visst, om det finns konserver, som tomater, till extrapris så köp. De håller sig ju. Köp varor med kort datum om du vet att ni kommer att äta upp dem. Lägre pris är bra för dig och att maten äts upp är bra för klimatet.

  • Har klimatkrisen påverkat ditt matlagande?

– Jag har blivit ännu bättre på att inte slänga mat – och på att köpa råvaror som är i säsong. Det är bara knasigt att inte göra det. De råvarorna är både bättre och billigare. Hemma äter vi allt men kött har blivit något lite lyxigt som vi inte köper så ofta och då ska det vara riktigt bra kvalité. Det känns också allt viktigare att sopsortera och nu har vi fått en avfallskvarn. Det är så härligt att tjonga ner matresterna där och så blir de biogas. Jädra bra! 

Kan man brinna för kylen och frysen? Karolina Sparring kan. De är viktiga i ett resurssnålt matlagande. Två kalla skåp värda vår kärlek och omtanke.

– Det blir så tråkigt om det inte är rent i kylen, om det luktar. Då vill du bara slänga det som finns där och köpa nytt. Så paketera den där stinkande osten, städa och håll ordning så att du har koll på vad som finns var. 

Allt behöver inte plastas. 

– Lägg resterna i en skål och ställ ett fat ovanpå så är det bara att ställa fram direkt på bordet när det är dags att äta. Glasburkar är bra. Då ser du lättare vad som finns i kylen än om grejorna ligger i platspåsar och folie.

  • Min frys är alltid full av frostiga paket med obekant innehåll. Hur får du ordning på din?

– Det är viktigt att ha något slags struktur så att du vet vad för sorts råvaror som finns i de olika lådorna. Grönsaker i en, kött i en annan…  Och så blir det mycket enklare om du märker alla burkar och paket med innehåll och datum. Det där sitter djupt rotat eftersom jag tidigare drivit restaurang. Maten måste gå åt. Det är pengar som ligger där i kylen och frysen.

Och så ett smart tips till oss som har tre halvklämda senapstuber i kylskåpet.

– Plåta av insidan av kylen och frysen innan du går till butiken. Då får du koll på vad som finns så att du inte handlar i onödan eller glömmer något.

  • Färdigfikat. Ska vi ställa in mjölken i kylen?

– Översta hyllan, säger Karolina Sparring bestämt men vänligt.

”Min filosofi är att så mycket som möjligt som finns hemma i kylen och frysen ska användas innan jag går och handlar.”

Karolina Sparrings billiga tips

  • Handla i säsong.
  • Planera inköpen och håll dig till planen.
  • Köp inte mer mat än vad som går åt.
  • Köp bara mat som alla i familjen gillar.
  • Laga inte mer mat än vad som går åt – om ni inte är jätteduktiga på att äta rester.
  • Håll koll på kyl och frys. Plåta av insidan innan du går till butiken. Ät upp det som finns där innan du handlar nytt.
  • Det är trevligt att äta tillsammans men alla behöver ju inte äta samma mat när kylskåpet ska tömmas. Gör en buffé. Någon äter en quesadilla, en annan falafel, en tredje tabbouleh. 
  • Vego är billigt. Men grönsaker av god kvalité måste få kosta (det blir ändå billigare än kött).
  • Jag har alltid en god ost hemma. Det är inte billigt men en liten bit ger så mycket smak.
  • Ägg – då är man trygg. Du kan göra en omelett, carbonara eller shakshuka (tomatröra med paprika, lök, chili, spiskummin och ägg) – vad kan man inte göra med ägg?
  • Och gör en majo! Det är gott till det mesta.
  • Ja, se till att det blir gott, att det smakar mycket. Smaksätt med god olivolja, kryddor, rivet citronskal, vitlök, chiliflakes…
Karolina Sparrings nya kokbok ”Veckan före löning” (Norstedts). Receptfoto: Tina Axelsson


Tre stöttepelare i fattiga februari

Lök

Lök kan du ju ha i nästan precis allt. Min favoritpizza är toppad med stekt lök. Eller gör den här lökpajen.

  • Löksoppa är rysligt gott.
  • Du kan ha mycket lök i alla soppor. Den ger en fin sötma och du behöver inte mixa. Det är gott när det är lite struktur.
  • Pickla skivad lök i ättikslag. Krydda gärna med chiliflakes och kanske limeblad.

Baljväxter

Baljväxter brukar jag koka i stora laddningar och frysa in. Det är verkligen näringsrik och billig mat.

  • Mal blötlagda, okokta, kikärtor och gör falafel. 
  • Humus ska man alltid ha hemma. Den blir jättegod på gula ärtor. Ät till exempel i tortillabröd med stark tomatsås, ägg, lite nötter och grönt hack.
  • Bönbiffar är mums. Blanda mosade bönor 50/50 med köttfärs eller gör biffarna helvego. Du kan också blanda med rårivna rotsaker och/eller halloumiost.
  • Eller blanda en god röra av hela bönor och rivna rotsaker som du fräst med chili, vitlök och spiskummin.
  • Du kan också blanda mosade bönor med kryddörter och ost. Lägg röran mellan tortillabröd och stek snabbt på båda sidor.
  • Chiligryta på bönor – det blir godare än med köttfärs.
  • Svart bönsalsa med lime… det är så himla gott.
  • Skaffa dig koll på alla olika bönor. Hitta din böna!

Kål

Kål kan du rosta riktigt hårt i ugnen. Servera med gremolata, alltså hackad persilja, vitlök och rivet citronskal. Eller så serverar du den med fetaost.

  • En god coleslaw med hemgjord majo passar till så mycket. Håller flera dagar i kylen.
  • En favorit är vietnamesisk rödkålssallad med stekt fläskfärs, soja, fisksås och sesamfrön.
  • Fyll piroger med strimlad vitkål, svamp och lagrad ost.
Fixa smarta maten med en tunn plånbok
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.