Superenkel kastrullkaka med sommarbär

Kastrullkaka – snabb, god och lättbakad kaka

Foto: Lisa Höök
Kastrullkaka – snabb och lättbakad.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Kastrullkaka – snabb, god och enkel kaka som du snor ihop med det som finns hemma. Recept ur kokboken Maten, livet och samtalen runt köksbordet av Ebba, Amy och Helen von Sydow.

Maria, Helens arbetskamrat som ofta har fullt upp, har alltid tid att sno ihop en kaka. Hur gör hon, var vi många som undrade? Nu vet vi, här är receptet som bara kräver bär (vilka som helst) och fyra ingredienser du rätt säkert har hemma. Det blev genast en favorit hemma hos Ebba i Falsterbo, där hon varierar receptet med havregryn – och låter kakan vara kladdig som en kladdkaka. Mums!

Kastrullkaka med sommarbär

Antal: 6–8 bitar Tid: 45 minuter

Ingredienser:

  • 100 g smör

  • 2 dl strösocker

  • 2 dl vetemjöl (Ebba brukar byta ut 1 dl mot havregryn)

  • 2 ägg

  • smör och ströbröd eller kokosflingor till formen

  • ca 2 dl bär (röda vinbär, svarta vinbär, björnbär eller blanda vad du har hemma)

  • 0,5 dl pärlsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, mjöl och ägg. Häll smeten i en smord och bröad form (med ströbröd eller kokosflingor).

  3. Lägg på bären och strö över rikligt med pärlsocker.

  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 20–30 minuter, håll koll! Tänk att den ska vara ungefär som en klassisk kladdkaka i konsistensen.

  5. Servera sedan kakan direkt i formen, den kan vara för kladdig för att få ur formen. Eller använd en form med löstagbar kant.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Bakning

Hallon