Grönsaksrecepten som barnen älskar

Publisert:
Dinoburgare och en shake som gömmer både blomkål och annat nyttigt. Luise Vindahl och David Frenkiel lär ut smarta matknep.

Vad sägs om orm i ugn eller dinosaurieburgare?

Har du en liten, eller stor, grönsaksvägrare hemma kan du hitta smarta tips och läckra recepten i Green kitchen stories nya kokbok ”Little green kitchen”.

– Vår filosofi är att det ska vara bra stämning vid matbordet, säger författaren David Frenkiel.

– Ungar, kom in och ät. Det blir dinosaurieburgare!

Tänk att kunna imponera med den middagsmenyn, och risken är nog ganska stor att även grannens barn kommer springande. Eller varför inte bjuda på grönsaker inbakade i magen på en orm av filodeg?

Vill få barn att äta grönsaker

Matentreprenörerna, bloggarna och kokboksförfattarna Luise Vindahl och David Frenkiel tacklar problemet med barn som vägrar att äta grönsaker med mängder av recept och smarta tips i sin nya kokbok ”Little green kitchen” (Nordstedts).

David och Luise har tre barn och känner väl igen problematiken med grönsaksvägrare. För tio år sedan startade de den framgångsrika bloggen Green kitchen stories.

– En av de vanligaste frågorna vi får på bloggen är just hur vi lyckas få barnen att äta grönsaker, säger David Frenkiel.

– Det problemet ville vi lösa. Vi har absolut haft samma problem med våra barn men kanske haft det lite lättare eftersom vi alltid har ätit väldigt mycket grönsaker.

”De får äta med fingrarna”

David och Luise har kommit fram till att när barn vägrar äta vissa saker så är det inte alltid just maten det beror på.

– Det handlar mycket om stämningen runt matbordet och vilken inställning man har till maten. Om till exempel någon vuxen runt matbordet inte gillar grönsaker så är det svårare att få barnen att äta dem också. Det är mycket som ska stämma men vi har varit ganska samkörda och då går det mycket lättare, säger David.

– Vår filosofi är att det ska vara bra stämning vid matbordet vilket har fungerat genom att vi alltid varit rätt fria i vår barnuppfostran. Vill de sitta på golvet, under bordet eller i ett köksskåp och äta så får de det. Bordsskicket är inte så noga, de får äta med fingrarna, vi tänker att bordsskicket kommer av sig självt till slut. De kan uppföra sig men det kan vara ganska mycket kaos i bland.

Paret har också upptäckt att det många gånger är texturen, inte smaken, på maten som barnen inte gillar.

– Vi provar och jämför vad som händer om vi mixar morötterna i stället för att rosta dem, eller hackar och steker dem, vad tycker barnen bäst om? säger David.

Det är inte heller ovanligt att barn ändrar smak, plötsligt äter de sådant de inte ville ha för två månader sedan. Det händer mycket i deras kroppar, sinnen och deras uppfattning om hur mat är. Men vad som är vad är inte alltid så lätt att hålla reda på.

– När vi lagar mat hemma är det viktigast att vi lagar sådant som vi tror på. Det här är även uppfostran. Det är ju inte bara det som de får i sig just i kväll, det handlar också om olika råvaror och grönsaker och hur en middag ska se ut.

Luise Vindahl och David Frenkiel vill göra mat som alla i familjen vill äta.

Viktigt med det visuella

När David och Luise startade sin blogg för 10 år sedan, var sund vegetarisk mat ganska ovanligt.

– Vi bestämde oss tidigt för att vi skulle göra mat som ser så god ut. Oavsett om du är vegetarian eller inte, ska du vilja gå och handla det du behöver för att kunna laga det här, säger David Frenkiel.

Framgången med bloggen tror David också beror på att de aldrig lagt några värderingar i vad folk äter.

– Många som pratar om hälsa, mat och dieter är ganska svartvita. Du måste äta veganskt eller det ska bara vara sockerfritt. Äter du kött så är du en mördare. Vi tycker snarare att vill du äta mer grönsaker men ändå fortsätta äta kött så är det okej. Vi fokuserar på att alla behöver äta mer grönt och så här äter vi. Vill ni ta efter så gör det, men vi trycker inte ner något i halsen på någon.

Barnens mat har tagit över matbordet

”Little green kitchen” är parets femte kokbok. Bloggen och kokböckerna har följt deras skeden i livet och det gör den här boken också eftersom de är mitt uppe i livet med barn.

– Deras mat och hur vi äter som en familj har erövrat vårat matbord. Barnen gillar inte stark sås så den får vi ta vid sidan av. Det är inte alltid de äter det vi lagar men vårt mantra är att acceptera men att aldrig ge upp, säger David.

Trots alla goda ambitioner så blir det inte alltid som de tänkt sig.

– Jag vet inte vad fuska egentligen är eftersom vi inte sätter upp några ramar för vad man får och inte får äta. Men vi gör inte alltid som vi säger. Jag brukar tänka att sättet vi äter på är en medelväg, en kurva som vi försöker hålla oss på. Det kan hända att vi inte orkar eller hinner laga mat och så blir det pizza eller thaikiosk. Nästa dag kanske vi har förberett lite bättre och då kanske vi till och med hamnar över den där kurvan, man får försöka hitta en balans helt enkelt.

Little green kitchen ger tips och recept. (Norstedts)

Tips om du har en grönsaksvägrare hemma

  1. Försöka att få dem att smaka på allt som ligger på tallriken. Det kan vara svårt eftersom de ofta redan bestämt sig i huvudet att de inte gillar just det här.
  2. Ta med barnen i matlagningen, låt dem smaka av och krydda. Fråga barnen om det behöver rivas ner lite mer ost, pressas i lite citron eller kanske salta lite till. Gör barnen delaktiga även i planeringen. Ska det ätas soppa så fråga vilken soppa de tycker ni ska laga. Då öppnar man upp för att det är deras eget val.
  3. Prova att tillaga grönsaker på olika sätt. Rosta i ugnen, mixa, stek eller koka, vad gillar barnen bäst? Grönsaker är ju väldigt häftiga på det sättet att de blir så olika beroende på hur de tillagas.
  4. Är det akut kan man prova att gömma grönsaker i maten. Det är ingen långsiktig lösning men kan fungera ett tag. Man kan till exempel riva ner morötter i pannkaksmeten och sedan mixa den så att texturen försvinner, vilket ofta är problemet, det blir fina regnbågspannkakor. Smuggla ner fryst blomkål i en smoothie eller blanda in bönor i energibars. Näringsbomba rätter som de redan tycker om.
  5. Prata om mat. Förklara varför man inte kan äta glass till middag och hur bra grönsaker är för kroppen. Utmana barnen på brottning efter maten och stoppa i dig grönsaker och säg att; Det här kommer att få mig att vinna över dig. Få barn står emot en sådan utmaning och det får dem att förstå kopplingen mellan mat, styrka och hälsa.
Grönsaksrecepten som barnen älskar
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.