Så gör du kåltaco – Årets rätt 2019

5 (2 röster)

Årets rätt – kåltacos – är en riktig smakexplosion med en skön blandning av krispigt och mjukt. David Lundqvist, årets kock 2018, bjuder på receptet till sin fräscha och moderna rätt.

Kåltaco

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Spetskålen - "tacoskalen"

  • 1 ekologisk spetskål
  • 2 l vatten
  • 2 msk salt
  • isvatten
  • Svarta bönor

  • 250 g svarta bönor, blötlagda över natt och kokade (eller svarta bönor på burk)
  • 0.3 röd chili, urkärnad och fint skuren
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk korianderstjälkar, fint skurna
  • 1 msk japansk sojasås
  • 1 msk limejuice
  • Kimchimajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk kimchibas, svenskproducerad och utan tillsatser
  • 1 msk limejuice
  • 2.5 dl rapsolja
  • 1 msk soja
  • salt
  • Portobellosvamp

  • 4 portobellosvampar, stora
  • 0.5 l olivolja
  • 1 röd chili, urkärnad och skivad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade, krossade och hackade i mindre bitar
  • 50 g ingefära, skalad och hackad i mindre bitar
  • 2 msk japansk sojasås
  • 2 lime, juicen
  • 100 g cheddar, finriven
  • salt
  • Tillbehör

  • 25 g koriander, grovhackad
  • 200 g böngroddar, sköljda
  • 2 rödlökar, skalade, tunt hyvlade och lagda i isvatten
  • 1 röd chili, urkärnad och tunt strimlad
  • 2 salladslökar, tunt strimlade
  • flingsalt
  • olivolja
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

avAftonbladet

Foto: Tommy Toncic
Kåltacos – årets rätt.
ARTIKELN HANDLAR OM