Stekskolan

PRESENTERAS AV

Stekskolan: Så steker du lax till perfektion

Kockens bästa knep – så vet du när fisken är klar

avAftonbladet

Stekt lax är en riktig favorit på middagsbordet. Lätt att variera och passar ihop med en mängd olika smaksättningar. Kocken Mattias Larssons delar med sig av sina bästa tips för att få den helt perfekt stekt.

Stekt lax med krämig kräftpotatis och dillsyrad morot

Antal: 4 portioner Tid:

  • 4 bitar laxfilé med skinn a 150 g

  • salt och olivolja

  • Krämig kräftpotatis

  • 350 g potatis

  • 1,5 dl creme fraiche

  • 150 g skalade kräftstjärtar

  • 1-2 msk finhackad gräslök

  • salt

  • dillsyrad morot

  • 0,5 dl äppelcidervinäger

  • 1 msk flytande honung

  • 1 krm krossat dillfrö

  • 150 g morot

  • salt

Till servering:

  • dill

Gör så här:

  1. Hyvla moroten tunt med hjälp av en potatisskalare eller en mandolin. Marinera den sedan med vinägern och honungen och smaka av med lite salt. Låt moroten marinera i minst 15 minuter.

  2. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet direkt när den är klar. Tillsätt creme fraichen och mosa ihop alltsammans lite lätt med en gaffel. Vid servering, vänd ner kräftor, gräslök och smaka av med salt.

  3. Värm ugnen till 100 C. Värm en stekpanna med lite olivolja i till högsta temperatur. Salta laxen och lägg ner den med skinnsidan nedåt. Stek i ca 3 minuter tills skinnet är riktigt krispigt och vänd den sedan och stek i ytterligare ca 1/2 minut. Lägg laxen i en ugnssäker form och ugnsbaka ca 10 minuter tills kärntemperaturen är ca 45 C.

  4. Lägg upp kräftpotatisen och lägg på laxen. Lägg de syrade grönsakerna runt om och toppa gärna med lite dill.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stekskolan

Recept

Laxrecept

LÄS OCKSÅ