Fiskgratäng med räkor och dill

4,3 (7 röster)

Enkelt och snabbt recept på goda fiskgratängen

avNina Kindbro

Foto: Thinkstock
Fiskgratäng med räkor och dill – lättlagatoch gott.

Fiskgratäng – krämig och len. Bjud på en riktigt god klassisk fiskgratäng med torsk och räkor smaksatt med dill och lite senap.

Fiskgratäng

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 15 minuter Tillagningstid: 25 minuter

Ingredienser:

  • 600 g djupfryst fisk, till exempel torsk eller sej.

  • 0,5 tsk salt

  • 2 krm svartpeppar

  • 1 dl riven ost

Sås

  • 500 g räkor (med skal)

  • 2 msk smör

  • 2 msk vetemjöl

  • 5 dl mjölk

  • 1 tsk senap

  • salt och peppar

  • 0,5 dl hackad dill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Tina fisken och skär i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken. Krydda med salt och peppar. 

  3. Täck fisken med aluminiumfolie och tillaga i ugnen i cirka 15 min.

  4. Sås: Tina och skala räkorna. Smält margarin eller smör i en kastrull. Rör i vetemjölet och därefter lite av mjölken i taget under omrörning tills såsen tjocknat. Rör ner senapen och smaka av med salt och peppar. Lägg i räkor och dill, rör om.

  5. Ta ut fisken ur ugnen och häll såsen över fisken. Strö på riven ost och gratinera högt upp i ugnen i 250°C, tills den fått fin färg.

  6. Servera med potatismos eller kokt pressad potatis och en fräsch sallad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Räkor