Här får du förstahandskontrakt utan kötid

Uppdaterad 2017-09-18 | Publicerad 2017-07-10

Nu kan du få förstahandsboendet du drömmer om – utan en enda dag i kötid.
Bostadssajten Qasa satsar på att matcha den perfekta hyresgästen med den perfekta lägenheten.
– Att bara använda kötid är väldigt exkluderande, säger Mattia Tosti.

Att få ett förstahandskontrakt i en större stad är för många en avlägsen dröm – såvida du inte samlat ihop tiotals år i en bostadskö.

Använder algoritm

Det vill nu bostadssajten Qasa ändra på. Med en ny satsning ska utvalda fastighetsägare kunna hitta de bäst lämpade hyresgästerna genom en matchningsalgoritm.

– Chansen att hitta det perfekta förstahandskontraktet är väldigt stor. Förmedlingen ska ske utifrån hur väl just du passar. Du kommer inte att få kontrakt som du egentligen inte vill ha, säger Mattia Tosti, talesperson på Qasa.

Matchningen ska baseras på en rad faktorer som du själv anger, till exempel hur du bor idag, var dina barn går på dagis och var din övriga familj bor. Den ska också grunda sig i ditt sökbeteende på Qasa, som fram tills nu varit en andrahandssajt.

”Ett sätt att jämna ut”

– Att bara använda kötid är väldigt exkluderande. Grundproblemet att det i många städer saknas bostäder kommer vi inte åt, men vi ser det här som ett sätt att jämna ut och öppna upp bostadsmarknaden, säger Mattia Tosti.

Finns det en risk att ”icke-önskvärda” hyresgäster sållas bort med ert system?

– Så ska inte vara fallet. Det är fördelen med att bygga urvalet med hjälp av en algoritm. Vi kan definiera den så att den inte omedvetet tar hänsyn till diskriminerande faktorer. Vi satsar inte på att matcha efter betalningsförmåga till exempel, så länge du uppfyller fastighetsägarens krav. Huvudparametern är långsiktighet – att den bostadssökande verkligen vill ha just den lägenheten, säger Mattia Tosti.

300 lägenheter

Hittills samarbetar man med två fastighetsbolag och förmedlar i ett första skede 300 nyproducerade lägenheter i Stockholm, Örebro och Malmö. Ambitionen är att sedan expandera med fler fastighetsägare och orter.

Anna Wennerstrand, chef för press och opinion på Hyresgästföreningen, säger att det är svårt att ha synpunkter på Qasas tjänst innan det är tydligt vad den innebär. Men hon skulle hellre se att svenska kommuner i större utsträckning satsade på egna bostadsköer.

– Det är problematiskt när olika företag har olika köer med mer eller mindre rättvisa och transparens. Det är ingen drömsits som hyresgäst. Jag skulle gärna se att fler kommuner tog ansvar för att hjälpa konsumenter att få en helhetsbild på bostadsmarknaden. Då blir det enklare och tydligare att fördela, säger hon.