Experterna inför nya inflationssiffran: ”Vore olämpligt”

Stänger inte dörren för maj-sänkning av räntan

Publicerad 2024-03-13

Räkna inte med en sänkt ränta.

I alla fall inte i mars – oavsett vad inflationen landar på.

– Det vore olämpligt, säger chefsekonomen Annika Winsth.

I morgon bitti ska februari-inflationen redovisas. Alla förståsigpåare tror att den kommer att sjunka rejält jämfört med förra månaden. Stalltipset är en

KPIF-inflation Riksbankens favoritmått som de vill ha ner till 2 procent. Där räknas inte förändringar av bolåneräntor in.på runt 2,6 procent, från 3,3 i januari.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror att den kan komma in lägre än så – på 2,5 procent. Snubblande nära inflationsmålet om 2 procent, med andra ord.

”Vore olämpligt”

Men även om det blir utfallet är hon övertygad om att Riksbanken inte kommer att börja sänka styrräntan redan nu i mars.

– Nej, det gör den inte, och det vore olämpligt. En centralbank har som uppgift att guida och vägleda, inte att överraska. Att inflationen ska ner ligger också i deras prognos. Men däremot är dörren för en sänkning i maj inte stängd.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, tycker samma sak. Räntan kommer inte att sänkas när Riksbanken lämnar besked på dymmelonsdagen.

– Nej, det kommer den inte att göra. Riksbanken är ganska nöjd med det den har signalerat – en sänkning under det första halvåret 2024. Maj är väl det som vi räknar med som en möjlig tidpunkt. Men i praktiken kan Riksbanken göra något i juni, för det är också inom ramen för första halvåret.

Flera faktorer pekar på nedgång

Bergqvists linje är att KPIF-inflationen kommer ner till 2,7 procent i februari, alltså något högre än vad Winsth tror. SEB-ekonomen Bergqvist tror samtidigt att det så viktiga indexet KPIF-XE, där energipriser inte räknas in, kommer ner från 4,4 till 3,6 procent.

– Tittar man framåt så har du ett antal faktorer som talar för att inflationen ska fortsätta gå ner. Det är internationella priser som pressas tillbaka, en lite starkare krona och att energipriserna har kommit ner. Så det är en påtaglig inbromsning i inflationen, säger Robert Bergqvist.

Svenskarna kan alltså ställa sig in på att styrräntorna, och i förlängningen boräntorna, börjar sänkas i maj eller juni i år. Därefter tror experterna att ett pärlband med sänkningar är att vänta. Från dagens 4 procent ska den gå ner till 2,5 procent på ett drygt år, enligt prognoserna.

”Behöver byta ekonomiskt dna”

Men någon nollräntenivå, som en hel generation hann vänja sig vid, kan man glömma, menar Winsth.

– Jag brukar säga att de under 40 år behöver byta ekonomiskt dna för de är helt indoktrinerade i att det är så det ska vara. Det är helt rimligt när man bara har varit vuxen i den tiden. Men nu måste man anpassa sig och inse att pengar ska kosta i framtiden. 2,5 procent är mer rimligt.

Hon fortsätter:

– Om det är gratis att låna pengar leder det till irrationell konsumtion och irrationella investeringar, då riskerar det att bli bubblor som skapar problem. Vi såg ju hur extremt överhettad svensk ekonomi var, inte minst 2017–2018 men framförallt 2021 och 2022.