Så väljer du betalkort som passar dig bäst

Uppdaterad 2020-06-24 | Publicerad 2020-03-13

Bensinkort, resekort, kreditkort eller vanligt bankkort?
Att välja vilket betalkort som passar en själv bäst kan vara klurigt.
I dagens avsnitt av ”Kreditkortsguiden” ger vi svar på just det.

Det finns mycket att tänka på innan man väljer betalkort.

Steg ett är dock att fundera på är när, hur och till vad som du ska använda kortet. Med hjälp av några exempel nedan kan du bilda dig en egen uppfattning om vilket kort som passar just dig bäst.

Häng med!

Pelle Pendlare, 36

Bensinen flödar i Pelles liv. Med hus i Jönköping och jobb i Linköping blir det många mils bilkörning varje dag. Full tank, plattan i mattan!

Det är naturligtvis ett bensinkort som ska göra jobbet i det här fallet. Framför allt för att det blir enklare när man tankar, köper drivmedel eller andra saker hos bensinkedjorna. Utöver det kan han samla poäng på kortet och tanka till ett rabatterat pris.

Storpendlaren Pelle gör bäst i att ha ett bensinkort.

Andrea Rabattera, 60

Varje krona är viktig i Andreas liv, som om sju år planerar att gå i pension utan att behöva vända på slantarna. Matkuponger är då en viktig ingrediens i hennes privatekonomi.

I det här fallet skulle ett matkort passa bra i Andreas liv. Med det har hon möjlighet att samla poäng i sin stammisbutik och när hon kommit upp i en viss summa, som skiljer sig mellan olika butiker, får hon en rabattcheck. Utöver det brukar butiker ge sina kreditkortskunder ytterligare rabatter när de handlar. Mumma för plånkan, tänker Andrea.

Rabattsökaren Andrea bör kolla sig efter ett matkort.

Sanna Spender, 30

Är du, precis som Sanna, en shoppare av rang kan ett bonuskort vara ett bra alternativ. Stora som små inköp, kläder som inredning, kan ge dig ”cashback” vid köp.

För varje köp med ett bonuskort laddas det med nya poäng som man senare kan använda till billigare shopping. Ju mer du handlar, desto mer pengar kan du få tillbaka. Det hela beror på vilket kreditkort du har, förstås, men hos de flesta kreditkortsföretag får man antingen cashback eller bonuspoäng vid köp.

Storshoppare som Sanna kan spara på att ha ett bonuskort.

Max Gräns, 25

Max räds inga stora summor. Han drar kortet tills kreditgränsen är på nådd, även om han inte har en aning om han kan betala tillbaka skulden nästa månad. Hur ska han annars ha råd att festa?

Visst, Max ett överdrivet exempel, men för alla som har det minsta av hans mentalitet bör undvika kreditkort. Ett bankkort däremot, helt utan kredit, hade passat honom som handen i handsken.

Är du som Max Gräns? Skippa då kreditkort helt.

Christina Sahlbergs tips: Så väljer du rätt kort

  • För att välja rätt kort bör du ställa dig frågan om när, hur och till vad som du ska använda kortet. De flesta kort har både för- och nackdelar så det är ofta lönsamt att jämföra.
  • Tänk på att det kan löna sig att ha flera olika kort för olika syften.
  • Börja med att fundera över hur du kommer att använda kortet? Är det för att kunna handla när du är på resa, är det för att du behöver en kredit ibland, är det för att du vill ha rabatter, är det för att få extra försäkringar, är det för att du vill samla bonus eller för att få cashback på det du handlar?
  • Jämför sedan de kort som erbjuder det du vill använda kortet till. Vilket kort ger till exempel bäst bonus, högst kredit, bäst försäkring eller fungerar bäst på resa?
  • Jämför till sist avgifterna för de olika korten. Se över vilken årsavgift de har, om de har en uttagsavgift, finns det ett valutapåslag för betalning utomlands, vilken ränta får du betala på krediten och hur många räntefria dagar har du?

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln