Willysägaren betalar lägre skatt än kassörskan

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2017-06-21

Antonia Ax:son Johnson/butiksbiträde på Willys

67-åriga Lilian tjänade 125 kronor i timmen som butiksbiträde på Willys. 23 procent drogs av i skatt.

Willys ägare Antonia Ax:son Johnson, med en månadsinkomst på 5,4 miljoner kronor, betalar bara 18 procent i skatt.

– Jag blir förbannad när jag hör det, säger Lilian.

Det är tidningen ETC som granskat hur mycket, eller kanske snarare hur lite, Sveriges 1 000 rikaste personer betalar i skatt. Och flera av dem med allra störst förmögenhet betalar lägre skatteandel än en genomsnittlig svensk.

En av dessa är alltså Antonia Ax:son Johnson. Hon äger tillsammans med sin familj Axel Jonhsongruppen, som i sin tur är delägare i matjätten Axfood där Willys ingår.

50 miljarder i förmögenhet

Enligt ETC uppskattas hennes förmögenhet till 50 miljarder kronor. De senaste sex åren har hon dragit in 5,4 miljoner i månaden. Men blott 18 procent har dragits i skatt på inkomsten.

Det kan jämföras med 67-åriga Lilian, pensionerat butiksbiträde på Willys. Med en timlön på 125 kronor fick hon jobba kvällar och helger för att komma upp i en månadslön på 30 000 kronor. Efter avdrag betalade hon fem procentenheter mer i skatt än Antonia Ax:son Johnson – 23 procent.

”Borde betala mycket mer”

– Jag blir förbannad när jag hör det. Om man har miljoninkomster ska man väl åtminstone betala lika mycket skatt som vi andra, egentligen mycket mer, säger Lilian till ETC.

De 1 000 svenskarna med högst inkomster har sedan 2008 tjänat i snitt 3,7 miljoner kronor i månaden och betalat 34 procent i skatt. Men flera av de allra rikaste betalar lägre skatt än så. Här är några exempel:

  • Finn Rausing, Tetra pak-arvinge
    Finn Rausing är god för 57 miljarder kronor och har de senaste fyra åren haft inkomster på sammanlagt 307 miljoner kronor. Skatt: 14 procent.
  • Martin Lorentzon, Spotifygrundare
    Mångmiljardären Martin Lorentzon deklarerade 2011 en inkomst på 50,2 miljoner kronor. Skatt: 12 procent.
    ”Beskrivningen av Martin Lorentzons skattesituation under 2011 är felaktig" skriver Tommy Lundqvist, Martin Lorentzons ekonomiska rådgivare, i ett mail, utan att närmare precisera vad som är felaktigt.
  • Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, rederimiljardär
    Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, en av Sveriges rikaste personer, har de senaste åtta åren har taxerat inkomster på 1,6 miljarder kronor. Skatt: 25 procent.

Hur kommer det då sig att flera av Sveriges rikaste personer kan betala lägre skatt än en genomsnittlig löntagare (strax under 30 procent)? Förklaringen enligt ETC är den växande andelen kapitalinkomster. På dessa är skatten platt, mellan 25 och 30 procent. Dessutom ger de större möjligheter att göra avdrag och kvitta inkomster mot förluster.

Och många miljardärer förvaltar sitt kapital i egna aktiebolag, påpekar Johan Lindberg, statistiker på SCB, för ETC.

– De har rådgivare och experter som hjälper dem att planera sitt skatteupplägg, säger han.

ETC har sökt Antonia Ax:son Johnson, Ane Maersk Mc-Kinney Uggla, Finn Rausing och Martin Lorentzon.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln