Försvarar Riksbankens beslut: ”Det är bättre att agera nu”

Erik Thedéen till Aftonbladet: Räntan kommer höjas mer

Publicerad 2023-02-09

Inflationen är alldeles för hög – den ser inte ut att vika av i närtid.

Det var budskapet från nye riksbankschefen Erik Thedéen när han gav besked om en styrräntehöjning till 3 procent.

Samtidigt var han tydlig med att ytterligare höjningar finns i korten.

– Vi planerar nu för att det antagligen kommer att behövas ytterligare en åtstramning i april, säger Thedéen till Aftonbladet.

Han skrädde inte orden, Erik Thedéen, när han som ny riksbankschef för första gången klev ut för att beskriva läget i svensk ekonomi. Vid podiet gav han sin syn på det penningpolitiska beslutet att höja styrräntan med 50 punkter som en enig Riksbanksdirektion tidigare på morgonen aviserat.

– Inflationen är i dag alldeles för hög. Inflationen är kostsam för hushåll, för företag och för samhällsekonomin. Inflationen har inte avtagit som den gjort i vissa andra länder, den är fortfarande hög. Inte minst om man tittar på den underliggande inflationen.

Bakgrunden är enligt riksbankchefen den inflationstakt som i december landade på 10,2 procent och skjuter högt över inflationsmålet.

PLUS: Så påverkas ditt bolån av nya räntebeskedet

För det är i just det som kallas underliggande inflation som en stor del av oron framåt ligger. I det måttet räknar man bort prisuppgångar på energi som spås ligga på mycket lägre nivåer framöver jämfört med tidigare. I december landade inflationen exklusive energi på 8,4 procent.

”Viktigt att inflationen vänder tydligt ner”

Därför är Erik Thedéen tydlig med att kampen som centralbanken fört och fortsätter att föra mot den höga inflationen tronar längst upp i toppen på Riksbankens dagordning.

– Det är viktigt att inflationen vänder tydligt ner i år.

Han konstaterade samtidigt att Riksbanken är ödmjuk inför det tryck som ökade räntekostnader i spåren av av de styrränteförändringar som sedan april förra året gått från 0 till 3,0 procent medför för hushållen.

Men, betonar Thedéen, det är inflationen som ger den effekt som slår hårdast mot svenska plånböcker.

– Den höga inflation vi haft 2022 och en del av 2023 gröper ur hushållens köpkraft med laserprecision. Det är ett stort problem.

Thedéen lägger stor vikt vid inflationen: ”Den gröper ur hushållens köpkraft.”

3 400 mindre i månaden

Han hänvisade till en beräkning som visar att ett genomsnittligt hushåll med 2 till 3 personer, en genomsnittlig disponibel inkomst på 44 700 kronor i månaden och ett bostadslån på 1,3 miljoner fått 600 kronor i ökade räntekostnader per månad.

När det gäller inflationen så har den enligt Riksbankens beräkning gröpt ur köpkraften för samma genomsnittshushåll med 3 400 kronor i månaden.

Erik Thedéen konstaterar att Riksbanken är fortsatt redo att agera skarpt för att nå inflationsmålet 2 procent.

– Det är bättre att agera nu och vara säker på att inflationen kommer ner, än att vänta och se och bli överraskad av hög inflation. Då kan vi hamna i mycket svårare läge.

Höjt räntebanan

Det syns i den räntebana som ger en prognos över hur Riksbanken bedömer att styrräntan kommer att utvecklas framåt. Den visar att styrräntan nu stiger till 3,33 procent.

Det innebär enligt riksbankchefen att det i dagsläget pekar mot ytterligare höjning senare i vår.

– Vi planerar nu för att det antagligen kommer att behövas ytterligare en åtstramning i april på 25 eller 50 punkter, säger Erik Thedéen till Aftonbladet.

Enligt dagens ränteprognos bedöms den nivån på styrräntan sedan råda fram till första kvartalet 2026.

Men även här betonar han att det råder ett fortsatt osäkert läge.

– Jag har varit tydlig med att det råder stor osäkerhet framåt. Vi vet att inte minst vi, men även andra, hamnade fel i prognoserna förra året och det är helt naturligt då det är svårt att prognostisera. Men då ska vi vara ödmjuka inför framtiden och säga sanningen. Det här kommer avgöras av inkommande data och vi vet inte var vi landar.

– Det är alltså inget löfte från Riksbanken att det är vad räntan kommer att landa på i framtiden.

”Det råder stor osäkerhet framåt”, säger Erik Thedéen.

Oroas över kronans utveckling

Riksbankschefen vädrar också sin oro över den kraftigt försvagade kronan.

– Det vi säger i dag är att den nu har försvagats under så lång tid och till så svaga nivåer att det inte går att bortse från att det finns en inflationsrisk här med kronan.

Erik Thedéen uppger att utvecklingen delvis vägts in i dagens räntebeslut. Det på grund av att en svag krona ökar risken för en hög inflation som biter sig fast.

– Vi tycker att kronan ska stärkas. Svensk ekonomi är ändå sett till många andra länder en stark ekonomi så den bör inte ligga på så här svaga nivåer.

Därför menar han att det beslut om att inleda en försäljning av statsobligationer från april om 3,5 miljarder i månaden som Riksbanken även gav besked om kan ge positiv utveckling på den svenska kronan.

– Om dagens beslut och att vi nu säljer statspapper kan få kronan att stärkas är det välkommet.

Tidigare har Aftonbladets ekonomikommentator Andreas Cervenka lyft frågan om Riksbankens möjlighet att även stödköpa svenska kronor.

Men det är något som Erik Thedéen helt stänger dörren för.

– Det finns inga sådana planer, säger Erik Thedéen, som senare i en chatt med Aftonbladets läsare utvecklade frågan.

”Vi kommer inte köpa kronor mot valuta på marknaden. Det är inte en effektiv åtgärd, men dagens besked med högre räntor och stora sparandeöverskott mot omvärlden borde stärka kronan”.