Mäklare: Skärpt amorteringskrav kan skapa bostadsrusning

Uppdaterad 2017-11-30 | Publicerad 2017-05-31

Bostadspriserna kan stiga efter Finansinspektionens förslag.

Förslaget om att skärpa amorteringskravet skulle kunna skapa en rusning på bostadsmarknaden.
Det tror flera mäklare Aftonbladet pratat med.
– Den effekten såg vi förra gången när amorteringskravet lanserades, säger Åsa Davidsson på Husman Hagberg.

Finansinspektionen vill skärpa amorteringskravet för att få bukt med de skenande bostadspriserna och hushållens höga skulder.

Förslaget går ut på att hushåll som lånar mer än 4,5 gånger av sin bruttoinkomst amortera 1 procentenhet mer av sitt bolån varje år än i dagsläget.

”Då drivs priserna upp ännu mer”

Flera mäklare Aftonbladet pratat med tror att förslaget kan leda till en rusning på bostadsmarknaden.

– Det är mycket möjligt. Den effekten såg vi förra gången när amorteringskravet lanserades. Det blev en riktig puckel där folk ville göra affärer innan det infördes. Då drivs priserna upp ännu mer, säger Åsa Davidsson, vice vd på Husman Hagberg.

Hon får medhåll av Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling. Så här skriver han i ett mail till Aftonbladet:

”Om förslaget blir verklighet kan det skapa en liten rusning som blir prisdrivande, på samma sätt som när amorteringskravet skulle införas första gången innan det stoppades, när många vill genomföra en bostadsaffär innan reglerna träder i kraft.”

”Fler kan vilja sälja”

Eva Lundqvist, mäklare och presskontakt på Mäklarringen, är delvis inne på samma spår.

– Jag tror inte på samma effekt som när nuvarande amorteringskrav infördes, men det påverkar såklart. Fler kan vilja sälja sina bostäder innan nya regler införs, säger hon.

Erik Wikander, vd på Mäklarhuset, tror däremot att förslaget får mer begränsade effekter på bostadsmarknaden.

– Det omfattar en betydligt mindre del av marknaden än det nuvarande amorteringskravet. Däremot skapar förslaget en osäkerhet kring vilka spelregler som gäller på bostadsmarknaden, vilket kan leda till att konsumenter avvaktar med att göra bostadsaffärer, säger han.

Kan dämpa priserna på sikt

Om förslaget skulle träda i kraft tror samtliga att det på lite längre sikt skulle dämpa bostadspriserna.

”När reglerna väl är på plats skulle de dämpa bostadpriserna och därmed ökningen av hushållens bostadslån, genom att det blir svårare att få bostadslån med en tydligare koppling till lönen, eftersom bostadspriserna med automatik får en tydligare koppling till löneutvecklingen. Med dagens låga inflation är löneökningarna låga” skriver Erik Olsson.

Erik Wikander tror även han på dämpande effekter, men framhåller att det finns starka motverkande faktorer.

– Ökad urbanisering och för lågt bostadsbyggande driver upp priserna. Därför tror jag att den sammanlagda effekten skulle bli marginell, säger han.

Åsa Davidsson spår att främst priserna på större och dyrare bostäder kommer att dämpas, om förslaget skulle bli verklighet.

– Men det kommer att fortsätta driva upp priserna för mindre bostäder. Folk köper så många kvadratmeter man har råd med, säger hon.