Swedbank självanmäler sanktionsbrott till USA

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2020-03-11

Swedbanks vd Jens Henriksson. Arkivbild.

Storbanken Swedbank kommer att anmäla 586 fall av misstänkta sanktionsbrott till den amerikanska myndigheten Ofac.

– Det där är ju besvärande. Det innebär att vi inte haft tillräckligt bra styrning och kontroll, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

De misstänkta sanktionsbrotten som banken nu ska anmäla har hittats när advokater utrett bankens omfattande problem med penningtvätt i Baltikum.

Swedbank-aktien lyfter med 4 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet, som kom i ett pressmeddelande tidigt på morgonen.

Det handlar konkret om 586 misstänkta transaktioner från Baltikum till Krimhalvön, de flesta genomförda 2015–2016, som advokatbyrån Clifford Chance identifierat i en utredning beställd av Swedbank.

Clifford Chance-utredningen kommer presenteras i sin helhet den 23 mars, enligt Swedbank.

Jens Henriksson betonar att det inte handlar om transaktioner där individer, organisationer eller företag på USA:s sanktionslista varit inblandade, utan om att pengar förts till eller från Krimhalvön, som annekterades av Ryssland 2014.

– Vi har fört pengar, amerikanska dollar, till områden där vi inte skulle ha gjort det, säger han till TT.

Det mesta via internetbanken

Han tillägger att det kan låta som mycket pengar, men att det i banksammanhang är ett mindre belopp.

– Vi pratar om under 50 miljoner kronor.

Av de 586 transaktionerna är 508 överföringar kopplade till ett fartyg baserat i Krim och det har till stor del handlat om löneutbetalningar, enligt Henriksson.

TT: Vilka är de 78 transaktionerna som inte är kopplade till farttyget?

– Det kan vara till någon person eller företag eller något annat som befinner sig i ett område som finns på Ofacs sanktionslista.

TT: Men det är inte pengar till eller från personer på sanktionslistan?

– Inga personer, inga individer.

Merparten av de misstänkta sanktionsbrotten handlar enligt Jens Henriksson om överföringar via Swedbanks internetbank.

– Vi har inte haft tillräckligt bra kontroll på en del transaktioner på internetbanken till någon typ av område, som Krim. Hela Krim omfattas ju av Ofacs sanktionslista.

TT: Det är inga enskilda anställda på Swedbank som träffas av de här misstankarna nu?

– Nej, inte i det här fallet. Det stora här är att det har varit ett större problem inom transaktionsövervakningen, framförallt i Lettland. Men det här är mer tekniska frågor och att vi inte har haft koll på IP-adresser och sådant.

"Det är klart att det är besvärande"

Enligt Jens Henriksson avser Swedbank nu att självanmäla de misstänkta transaktionerna till Ofac.

– Vi kommer nu att kontakta Ofac och berätta att vi har gjort detta och att vi har hittat detta. Det är punkt ett, säger han.

– Punkt två är att det här visar att vi inte har haft tillräckligt bra styrning och kontroll i banken. Och våra processer för kundkännedom och transaktionsövervakning har haft brister. Det är klart att det är besvärande, tillägger han.

Beskedet om misstänkta sanktionsbrott kommer bara en dryg vecka inför det att Finansinspektionen i Stockholm den 19 mars ska fatta beslut om en eventuell sanktionsavgift mot Swedbank för de brister i kontrollen av penningtvätt. Den utredningen är en följd av att det avslöjats misstänkt penningtvätt för hundratals miljarder via Swedbanks estländska verksamhet.

Det kan för Swedbank handla om böter på flera miljarder.

Risken finns även att amerikanska myndigheter fattar beslut om sanktioner mot Swedbank.

– De amerikanska myndigheterna äger processen. Vi svarar på de frågor vi får, säger Jens Henriksson.

Det pågår även en brottsutredning vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) om misstänkt grovt svindleri och insiderbrott med koppling till penningtvättshärvan. Utredningen kretsar kring informationsgivning kring de misstänkta transaktionerna när Birgitte Bonnesen var vd.

Swedbankaktien har trots dagens kursuppgång tappat 35 procent sedan SVT Uppdrag granskning i fjol avslöjade att banken haft omfattande problem med penningtvätt i Baltikum.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu