Tänk på det här inför höstens stora visningshelg

Tipsen inför hus- och lägenhetsvisningen

Uppdaterad 2019-08-24 | Publicerad 2019-08-23

De två sista helgerna i augusti beräknas bli höstens stora visningshelger.
Men vad ska man tänka på som spekulant?
Så här säger experterna.

Vissa helger är större än andra på bostadsmarknaden. En sådan väntar nu i slutet av augusti, där de sista två helgerna beräknas locka mängder av människor till visningar över hela Sverige.

– Sista veckan i augusti är alltid en av årets största visningshelger. I år har vi något färre visningar än i fjol och det beror på en hög försäljning innan och under sommaren, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

”Efterfrågan har ökat”

Det är helt enkelt färre omvisningar på objekt som inte såldes innan och under sommaren, fortsätter han.

– Känslan är att efterfrågan har ökat. Säljare och köpare möts i högre utsträckning och förmedlingarna går snabbare. På många orter har det även blivit vanligare med bud och försäljningar före ordinarie visning, säger Johan Engström.

Maj och juli var bra månader för säljare på bostadsmarknaden. Hemnet rapporterar om flest antal sålda objekt sedan 2013, under de två månaderna. Precis som Johan Engström nämnde, är Hemnet inne på samma spår: Nu har säljare och köpare samsats om prisbilden.

– Det har delvis att göra med ett stort utbud, men man kan också tolka det som att köpare och säljare möts i högre utsträckning, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Förut var det en dragkamp mellan köpare och säljare, men nu har man hittat en nivå där båda parterna är nöjda.

”Minskar risken att gå miste om drömbostaden”

Som spekulant på en ny bostad ska man hålla sig framme och anmäla sitt intresse till mäklaren så tidigt som möjligt, är Johan Engströms råd.

– Då minskar risken att gå miste om drömbostaden, säger han.

Hemnets Staffan Tell menar att förberedelse inför visningen är av största vikt.

– Om det blir en het budgivning kan det gå ganska fort, vilket gör att det viktigt att man är väl förberedd. Att man har pratat med banken och har papperna redo så att säga.

En annan faktor är att noggrant sätta sig in i föreningens ekonomi. Är det avgiftshöjningar på gång, vad är renoveringsbehovet och finns det en ekonomisk buffert, är frågor man kan ställa sig själv, föreningen och mäklaren.

– Sen är det såklart viktigt att sätta sig in i bostadens skick och se om det krävs renovering, säger Staffan Tell.

Hemnet och Fastighetsbyrån ger sina bästa tips inför den stora visningshelgen.

Stirra dig inte blind på småfix

Men, lägger Staffan Tell till, försök att frigöra dina tankar från de små renoveringsbehoven.

– Om man behöver renovera badrum eller kök kan det kosta ganska mycket pengar. Men om man kollar på ett hus kan det vara småsaker man kan stirra sig blind på. Det behöver man frigöra sig från, Att måla om och såna saker. Som köpare ska man titta mer noggrant efter de större ingreppen som kan behöva göras, säger han.

Så ska du tänka inför budgivningen

När man står inför budgivningen av en bostad bör man ha satt upp en budget – och sen hålla sig till den.

– Det finns väldigt mycket teorier på vad som fungerar bäst under budgivning, men det är svårt att säga exakt vad som fungerar och inte. Men jag tycker att man ska vara konsekvent i alla fall, att man inte håller på att ändrar små bud och stora bud. Alltså att man är tydlig med vad man vill.

Sex tips inför visningen:

  1. Se till att ha finansiering helt klar redan innan du börjar gå på visning. Ha ett aktuellt lånelöfte och undersök föreningens ekonomi noga om det är en bostadsrätt.
  2. Sätt ett köptak men undvik att ha det på en större, jämn siffra. Sätt till exempel ditt tak på 3 025 000 kronor så har du möjlighet att vinna över de som stannar på 3 miljoner.
  3. Anmäl ditt intresse till mäklaren så fort som möjligt. Då undviker du att missa tåget om andra försöker köpa innan ordinarie visning.
  4. Bli inte avskräckt av ful inredning och möblering. Men bli inte heller för hänförd av snygg styling. Försök att se potentialen för dig och ta med dig hjälp om du har svårt att visualisera.
  5. Skriv ner vilka kriterier som är viktiga för dig och rangordna dem gärna. Glöm inte området. Passa på att ta en promenad i närområdet i samband med visningen.
  6. Gör research och var ordentligt på läst, till exempel kring prisnivån i området. Kolla prisstatistik, titta på slutpriser och prata med olika mäklare.

Källa: Fastighetsbyrån

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu