Hon höll masken på jobbet

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-02-12

Cissi Elwin, chef för tidningen Chef, om att bli utbränd. Arkivbild.

Hon har gett den utbrända chefen ett ansikte. Cissi Elwin gick in i väggen som filmchef och hon råder alla med symptom: sök hjälp tidigt.

– Det är de närmaste som märker först, på jobbet håller man oftast masken.

Cheferna sjukskriver sig allt oftare för psykisk ohälsa. Ökningen har tredubblats på sex år, enligt statistik från företagshälsovården Previa.

Cissi Elwin, i dag chefredaktör för tidningen Chef, har erfarenhet från både chefande i många år och utmattningsdepression. När hon som chef för Filminstitutet gick in i väggen för ett tiotal år sedan hade signalerna egentligen funnits där ett tag. Ett stressat livspussel med sjuk förälder, tonårsbarn parat med väldigt mycket jobb blev till sist för mycket.

Symptom på annat

Semestern var slut och det var dags att gå tillbaka:

– Trots att jag nästan bara grät och var jättetrött hade jag tänkt gå till jobbet. Men så fick jag ryggskott och då blev det omöjligt, säger Elwin.

Resultatet blev att det egentligen inte var fel på ryggen, det var andra sedermera mer kända orsaker, och hon fick hjälp.

Med den erfarenheten har hon sedan många gånger fått frågan: Hur vet jag om jag håller på att bli utbränd, en fråga hon tror många känner igen sig i?

– Om det ligger och gnager, gå till företagshälsovården, vänta inte. Att söka hjälp tidigt är smart, innan det gått för långt.

Orimliga villkor

I grunden handlar det om organisationen i stort, hur bra den är att upptäcka och ta hand om de sina och ge möjlighet för chefen att sköta sitt jobb.

– Det är inte bara en personlig hälsofråga, det är en systemfråga. Man kan inte ha hur stora personalgrupper som helst, säger Cissi Elwin.

Inom vården är det inte ovanligt med chefer, ofta kvinnliga, som har 50–60 medarbetare under sig.

– Det är orimliga villkor, säger hon.

Men även i övrigt har chefens situation, såväl som för de underlydande, blivit mer pressad och stressad. Hårdare konkurrens och organisationer som ska ställas om. Och mitt i allt ska man visa upp ett lyckat yttre.

– Förutom att man förväntas prestera mer, så förväntas du ha ett oerhört meningsfullt, härligt och lyckligt privatliv som du vid varje givet tillfälle ska kunna visa upp i sociala medier.

Drabbar alla

Det gäller förvisso inte bara chefer.

– Men i chefsrollen ligger det också att man på något vis ska vara en förebild, så det kanske är ännu hårdare krav på chefer.

Och en chef som inte mår bra, i form av olika slags dåliga beteenden, får konsekvenser för hela arbetsplatsen, visar forskning.

– Det är en av de viktigaste hälsofaktorerna på jobbet, säger Cissi Elwin.