Förslag: Så ska bostadsköpet bli enklare

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér
Det ska bli enklare att jämföra olika bostadsrättsföreningar.

Det ska bli lättare för bostadsköpare att sätta sig in i bostadsrättsföreningarnas ekonomi.
Det föreslås i en ny utredning som presenterades idag.
– Det har aldrig varit så viktigt som nu, säger Arturo Arques på Swedbank.

Idag kan det vara nära nog omöjligt att jämföra olika bostadsrättsföreningar med varandra när man letar lägenhet. Att bilda sig en uppfattning om vilken ekonomi föreningen har idag och i framtiden är svårt även för ett proffs. Men det kan det bli ändring på nu.

En ny statlig utredning som nu presenterats föreslår att insynen i föreningarnas ekonomi ska förbättras. Bland annat genom att de tvingas redovisa ett antal nyckeltal i årsredovisningen, som man som bostadsköpare kan använda för att jämföra olika föreningar med varandra.

Skuldsättning ska redovisas

Ett sådant exempel är hur skuldsatt föreningen är per kvadratmeter – en siffra som kan få stor effekt på privatekonomin ifall räntorna stiger.

– Går räntan upp blir föreningens lån dyrare vilket kan slå mot månadsavgiften, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, och en av utredningens experter.

Det här ska också mäklarna tvingas informera köparna om enligt utredningsförslaget.

Dessutom vill utredaren Michaël Koch tvinga alla föreningar att använda samma redovisningsmetod. Samma avskrivningsmetod som gäller i näringslivet ska också gälla för bostadsrättsföreningar. Det skulle kunna leda till att sparbehovet i många föreningar blir högre, och därmed också avgifterna.

Slut på glädjekalkyler

Ett annat förslag som kan få stor effekt är kravet på att bostadsrättsföreningens ekonomiska plan kompletteras med en teknisk underhållsplan som sträcker sig över 50 år.

– Idag är den ekonomiska planen du som köpare får ofta rena glädjekalkylen där den framtida slitagekostnaden på fastigheten underskattas för att hålla nere månadsavgifterna. Det eftersom höga månadsavgifter påverkar försäljningspriset negativt, säger Arturo Arques.

Utredaren föreslår också att reglerna för vad befintliga bostadsrättsinnehavare får ändra i lägenheten blir tydligare. Till exempel genom att tillstånd från styrelsen ska krävas även för ombyggnad av kulturhistoriska lägenheter och sådant som påverkar rörledningar och brandsäkerhet.

”Mer rättssäkert”

– Dagens regler tar inte tillräcklig hänsyn till föreningen och övriga medlemmar. Utredningens förslag innebär dels att det blir tydligt vad man får och inte får göra, dels att det blir ett mer rättssäkert system, säger Ulrika Blomqvist, VD på organisationen Bostadsrätterna, och som också suttit med i utredningen.

Utredaren föreslår att förslagen träder i kraft 1 januari 2019. Arturo Arques menar att de är välkomna.

– Det har aldrig varit så viktigt som nu att den här marknaden fungerar med tanke på hur mycket som byggs och hur höga priserna är, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI