Företag stänger i virusets spår

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-01-24

Coronaviruset får både Disney och Uniqlo att stänga igen. Arkivbild.

Disney stänger en nöjespark, McDonalds klappar igen matställen och Ikea drar igen ett varuhus i Wuhan, staden där det nu fruktade coronaviruset från början bröt ut.

Mitt under det kinesiska nyårsfirandet där mängder av människor är lediga och normalt sugna på nöjen, då stänger Disney sitt nöjesfält i Shanghai för att hjälpa landet att stoppa ytterligare spridning av viruset. Även flera kinesiska filmpremiärer har skjutits upp.

Den allmänna ekonomiska oron, som kommer i spåren, har också påverkat aktiebörserna negativt, även om reaktionerna hittills är relativt begränsade.

Många stänger

Svenska varuhusjätten Ikea har meddelat att man på inrådan av de lokala myndigheterna stänger sitt varuhus i Wuhan. Även japanska klädkedjan Uniqlo stänger 17 butiker i mångmiljonstaden. Hamburgerkedjan McDonalds stänger igen i fem städer i provinsen Hubei där utbrottet av sjukdomen började, rapporterar Reuters.

För att stoppa spridningen av viruset som hittills lett till 26 dödsfall har flera städer satts i karantän, och det mitt i semestertider. Många hotell erbjuder gästerna att boka om eller ställa in sina beställningar. Även de lokala flygbolagen erbjuder kunderna liknande upplägg.

"Påverkar negativt"

Svenska telekomjätten Ericsson har cirka 11 500 anställda i Kina. Företaget meddelar att man följer myndigheternas uppmaningar och iakttar åtgärder för ökad hygien. Många är på semester i och med nyårsfirandet.

– Det är alltid så att den här typen av händelser, den är ju väldigt olycklig, det drabbar ju ett antal människor till att börja med, påverkar ekonomin också. Det blir svårare att resa, man har reserestriktioner. Vi har cirka 400 anställda i Wuhan just nu för utrullningar (av telekomnätverk) och det här påverkar negativt. Det är inte förvånande att börserna reagerar också, säger Ericssons vd Börje Ekholm.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu