Drömläge att pruta på boräntan

Uppdaterad 2021-08-09 | Publicerad 2018-04-30

Storbankernas vinster på bolånen minskar.

Storbankernas bolånefest sjunger på sista versen.
Nya aktörer snor kunder och pressar ner räntorna.
Dags att pruta ner bolånet, med andra ord.

– Det är utan tvekan läge att förhandla, säger Håkan Larsson på Villaägarna.

Det går visserligen ingen nöd på de fyra stora drakarna på den svenska bolånemarknaden. Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank drog under årets tre första månader in 10,2 miljarder kronor på sin bolåneverksamhet.

Ur ett historiskt perspektiv ligger vinsterna alltjämt på rekordnivåer. Men vinstökningen har nu börjat plana ut, och till och med vika nedåt en aning.

Storbankernas bolånemarginal minskade under första kvartalet i år, från 1,71 procent till 1,64 procent.

”Extrema nivåer”

Håkan Larsson, chefekonom på Villaägarnas riksförbund.

– Det handlar fortfarande om extrema nivåer. Men det intressanta är att vinsterna börjat gå ner på marginalen. En anledning är de nya aktörer som etablerar sig på marknaden och sätter press på de gamla, säger Håkan Larsson, chefekonom på Villaägarnas riksförbund.

Däribland finns uppstickarna Avanza, Nordnet, Hypoteket och Enkla. De sistnämna som lockar med bunden treårsränta på 0,95 procent.

– De har inte kickat igång än, men bara det att de annonserat sin ränta blir något kunder kan ta med sig in i förhandlingen med sin vanliga bank. En av våra medlemmar berättade att hans bank hotat med att han aldrig var välkommen tillbaka om han bytte till Enkla. Det är ganska hårt, och tyder på viss stress, säger Håkan Larsson.

Nordea krymper mest

De fyra storbankerna har fortfarande en särställning när det gäller bolånen, med över tre fjärdedelar av marknadsandelarna. Men de krymper. Nordea har till exempel tappat nästan en procentenhet jämfört med i fjol. Landshypotek och Nordet är de uppstickare som ökar mest, enligt Håkan Larssons beräkningar.

– Det kan komma in en ny generation bankkunder, som inte är uppvuxna med lojalitet till lokala bankkontor. De är vana vid att surfa runt och leta efter de bästa priserna. Den tendensen ser vi inom andra branscher, där traditionella butiker exempelvis har det lite svårt. Det kan gå ganska fort, om kunder upptäcker att det är relativt lätt att byta bank, säger han.

”Passa på nu”

Håkan Larsson menar att det just nu är drömläge att försöka pressa ner sin egen bolåneränta.

– Det är utan tvekan läge att förhandla. Jag får tydliga signaler från medlemmar som just nu lyckas förhandla ner räntan, och dessutom ganska ordentligt. Passa på nu, man vet aldrig vad som händer framöver. Ta ett snack med din egen bank, och sondera terrängen bland andra aktörer.

Rörligt eller bundet?

– Givet att vi nog befinner oss i slutet av en högkonjunktur kan man ha lite is i magen. Riksbanken säger visserligen att man ska höja reporäntan i slutet av året, men om inflationen viker nedåt kommer de inte att höja, säger Håkan Larsson.

Fakta: Bankernas bolånevinster

Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank.

  • Kvartal 1 2018: 10,2 miljarder
  • Kvartal 1 2017: 9,7 miljarder
  • Kvartal 1 2016: 8,7 miljarder
  • Kvartal 1 2015: 8,0 miljarder
  • Kvartal 1 2014: 6,7 miljarder

Källa: Villaägarnas riksförbund/bankernas årsredovisningar.

Fotnot: Alla banker förutom SEB särredovisar sin bolåneverksamhet. För att beräkna deras siffor antas att 50% av räntenettot från posten företag och privatkunder i årsredovisningen kommer från hypoteken, dvs bolåneverksamheten.

Bostad

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu