Han ska samordna arbetet mot krisen

Björn Berglund/TT

Publicerad 2020-03-15

Anders Ferbe är regeringens coronasamordnare. Arkivbild.

Väldigt bekymmersamt. Så beskriver regeringens nye samordnare Anders Ferbe coronakrisens effekter på flera branscher.

– Vi måste hitta åtgärder som lindrar för företagarna omedelbart, säger han.

Anders Ferbe utsågs till regeringens kontaktperson med näringslivet i fredags – och sedan dess har han haft fullt upp. Under helgen har han haft intensiv kontakt med företrädare från näringslivet för att få en bild av hur företagen påverkas av coronavirusets spridning.

– Det är väldigt bekymmersamt för resebranschen och hotell- och restaurangnäringen. Läget är akut. Vi har pratat i helgen om att vi måste hitta åtgärder som omedelbart lindrar för företagen, säger han.

För många företag tickar klockan till den 25:e då de flesta ska betala ut lön till sina anställda.

– Det klarar man nog denna månad, men bedömningen just nu är att man inte klarar en löneutbetalning till, säger Anders Ferbe.

"Skjuta upp utbetalningar"

I jobbet ingår att samla in synpunkter från näringslivets sida och att utforma konkreta förslag på åtgärder och att presentera dem för regeringen.

Förslagen handlar bland annat om att införa korttidsarbete snabbare än till 1 maj, att erbjuda statliga permitteringslöner för att motverka massuppsägningar samt tillfälliga regler där staten kliver in och tar sjuklöneansvar redan från dag ett.

– Sedan handlar det naturligtvis om staten kan hjälpa till genom att låta företag skjuta upp utbetalningar som sociala avgifter, skatter och hela det batteriet, säger Anders Ferbe.

Samordnaren rapporterar främst till näringsminister Ibrahim Baylan (S), men säger att förslagen på åtgärder rör flera departement, inte minst finansdepartementet.

– Det som verkligen behövs nu är kanske inte en stor åtgärd, jag tror att det behövs många fler och kanske mindre åtgärder för att få en direktverkan, säger han.

Trygga medicinförsörjningen

Men att hitta snabba åtgärder som inte kräver längre politisk behandling är inte lätt, enligt Ferbe.

– Det är det andra dilemmat, och det vi ska värna om. Det ska vara beslut som har förankring i riksdagen, men samtidigt gäller det att hitta åtgärder där regeringen kan fatta beslut direkt. Det är en grannlaga uppgift.

Under helgen har han även träffat representanter från läkemedelsindustrin för att diskutera hur försörjningen av medicin ska kunna tryggas.

– Det är verksamhetskritisk produktion. Om det skulle bli så att regeringen tvingas fatta beslut om att stänga skolor och förskolor så måste det finnas en plan för hur produktionen kan fortsätta.

I veckan väntar fler möten med representanter från de stora branschorganisationerna.

– Det är alltifrån verkstadsindustrin till teknikföretagen och den tunga industrin, stålverken och gruvorna. Det handlar om att skaffa en bild av riskerna under de närmaste veckorna för olika typer av produktion, säger Anders Ferbe.