Maskfabrik på maxfart när viruset härjar

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-03-06

När coronavirus härjar, är det högt tempo på fabriker som gör skydd. I Svenljunga tillverkas en kvarts miljon andningsmasker i veckan.

– Det är ingen måtta på efterfrågan. Ett par kunder ville ha 50 miljoner masker, en 100 miljoner, säger Dennis Hallgren på ACE.

I början av januari kom de första rapporterna om ett nytt, okänt virus i Kina. Det kunde göra människor svårt sjuka, och befarades kunna sprida sig.

Snart diskuterades viruset vid fikabordet på ACE Protection, en liten fabrik i västgötska Svenljunga.

– Jag frågade vår vd om det kommit några nya order. "Inte än", sade han. Men så i februari började det ringa hela tiden, säger Dennis Hallgren, som är ansvarig för dokumentation på fabriken och ofta tar kundsamtal.

Gruvor och industri

Företaget, som ägs av tyska Dräger, tillverkar andningsmasker att sätta över mun och näsa. Normalt används maskerna främst inom verksamheter där det dammar mycket – byggen, gruvor eller industri. Funktionen är att hindra inandning av partiklar.

Men stora händelser i världen gör avtryck i Svenljunga. Sars, fågelinfluensa och svininfluensa har höjt trycket i maskfabriken.

– Efter terrorattentaten den 11 september blev det också stor efterfrågan, när man skulle röja upp i dammet, minns Dennis Hallgren.

Andningsmaskerna tillverkas av ett importerat, specialtillverkat plastmaterial. I Svenljunga prövas kvaliteten, men man får ingen närmare kunskap om hur materialet tillverkas.

Jobbar på helger

Det mesta av tillverkningen sker i maskinlinjer. Att vara maskinskötare kräver uppmärksamhet, så att man genast ser om något går snett.

– Maskinerna är specialbeställda hos en leverantör i närområdet, säger Peter Nyman, kvalitetschef på ACE.

Fabriken har 18 anställda. I virustider jobbar man även på lördagar och söndagar. En ny produktionslinje är också på gång.

En vanlig månad tillverkas cirka 600 000 andningsmasker i Svenljunga. Nu kör man på maxfart och gör drygt en miljon masker på samma tid. Det mesta går på export genom ägarna i Tyskland.

Följ ämnen i artikeln