Vanliga missen: 7 av 10 pensionärer gör fel

70 procent gör misstag vid ansökan om bostadstillägg

Uppdaterad 2019-11-22 | Publicerad 2019-10-06

Pensionärer kan vänta upp till ett halvår för att få sitt besked om det åtråvärda bostadstillägget.

Men väntetiden kan kortas betydligt med enkla knep, enligt Pensionsmyndigheten.

– Ansökan måste vara komplett, säger Sabina Masic, enhetschef på myndigheten. 

Kötiderna för att få bostadstillägg är rekordlånga. I snitt får man räkna med att vänta i 22 veckor, i vissa fall upp till ett halvår. 

Samtidigt kämpar Pensionsmyndigheten i motvind. Sju av tio ansökningar måste kompletteras, vilket fördröjer processen ytterligare. 

– Ansökan måste vara komplett, säger Pensionsmyndighetens Sabina Masic.

– När vi väl påbörjar handläggningen i ett ärende kan det vara stor skillnad på hur lång tid det tar, beroende på hur komplett ansökan är från början, fortsätter hon.

Flest missar vid pappersansökningar

Det är när ansökan fylls i på papper och skickas med posten som misstagen uppstår. Via webben är risken att skicka in en ofullständig ansökan lika med noll, då alla frågor måste vara besvarade för att ens bli möjlig att skicka in.

– Sedan kan det ändå bli så att vi måste utreda något, även om kunden har svarat på alla frågor.

Enligt Sabina Masic har myndigheten jobbat hårt för att förhindra misstagen, bland annat genom att göra informationen om vad som behövs fyllas i mer tydlig och lättillgänglig. 

– Tyvärr är det ändå många som inte fyller i de uppgifter som vi behöver.

Det är ändå 70 procent av alla ansökningar som måste kompletteras, kan ni göra något mer?

– Vi har verkligen tittat på informationen, både den vi har på den externa webben och det som framgår av ifyllnadshänvisningen som följer med pappersansökan. I ifyllnadshänvisningen står det beskrivet fråga för fråga vad det är vi behöver för uppgifter.

– Sen om man läser det är en annan fråga.

Vad är det flest missar att fylla i?

– Det som oftast inte är ifyllt är bland annat uppgifter om tillgångar, vad som ingår i hyreskostnader och andra inkomster än pension. Ibland kan det vara att man inte har fyllt i några uppgifter alls.

Ska korta väntetiderna

Till nästa år ökar myndighetens anslag med 36 miljoner kronor. Pengar som bland annat ska gå till att korta väntetiderna genom att anställa 70 personer. 

– Skillnaden blir att vi har fler som jobbar med de kompletteringar som behöver göras naturligtvis, det vill säga att fler ansökningar hanteras. Sedan vill vi helst få in så kompletta ansökningar som möjligt, säger Sabina Masic.

Myndighetens tips: Så kan du förkorta processen

  • Var noga att fylla i och svara på våra frågor.
  • Läs informationen på Pensionsmyndighetens externa webbplats, och informationen som följer med pappersansökan om hur man fyller i.
  • Ansök via webben.
  • Preliminärberäkna om du kan få ett bostadstillägg, det kan man göra på vår hemsida.