Kristoffer får en av landets högsta höjningar – andra året i rad

Publicerad 2024-04-13

I fjol uppmärksammades Kristoffer Persson från Svedala när han åkte på landets högsta hyreshöjning.

2024 bjuder inte på något andrum och ännu en gång får skåningen en av Sveriges högsta höjningar.

– Man blir ledsen, säger han.

Värden Svedalahem höjer nu hyran för Kristoffer Perssons tvårummare med 7,02 procent medan snitthöjningen för hyresbolaget är 5,6 procent.

Förra året höjdes hans hyra med 8,14 procent, vilket var landets högsta enligt Hem & Hyras kartläggning.

Riksgenomsnittet ligger i år på cirka 5 procent.

– Min första tanke var att det var otroligt högt för andra året i rad, förra året var det över åtta procent. Sju procent i år kändes bara orimligt, säger Kristoffer, som först berättade sin historia i Hem & Hyra.

Hans nya hyra blir 5 109 kronor.

– Det är fortfarande relativt lågt i jämförelse med storstäder. Men hyran höjs snabbare än lönen och det finns en anledning att jag bor här.

Kristoffer Persson.

Kämpar mot psykisk ohälsa

Kristoffer har kämpat mot depressioner i hela sitt liv och har varit sjukskriven i långa perioder.

På grund av sin låga inkomst blev han tvungen att flytta från sin tidigare hemstad Malmö och hamnade i Svedala där han fick den billiga hyresrätten.

Här, tänkte han, skulle han kunna leva bra trots sin låga inkomst.

– Jag har en livslång historia av psykisk ohälsa och har inte kunnat jobba heltid. Nu när jag äntligen kommit igång med jobbet behöver jag spara för min framtid för att kunna överleva som pensionär.

Kristoffer började nyligen jobba heltid och får i dag ut en lön på cirka 20 000 kronor efter skatt.

Men eftersom att han har hamnat på efterkälken ekonomiskt har han trots sin inkomst inte råd att lägga pengar på nöjen.

– Jag måste prioritera hyran och sparandet. Men man får ett tråkigare och mer isolerat liv när man inte kan inte umgås med folk lika mycket. Man går inte ut för man har inte råd att följa med på saker. Man blir ledsen.

”Allt är dyrare”

Enligt Cecilia Önnevik, vd på Svedalahem, var årets höjning ett nödvändigt ont i spåren av räntehöjningar och inflation.

– Kostnaderna sticker iväg jättemycket, det vet alla. Det är räntor, vatten, energi, entreprenader, driften, underhållet. Alla kostnadsposter har blivit dyrare.

Ni har gått med vinst de senaste åren, hade ni inte kunnat hålla årets höjningar nere med tanke på att hyresgästerna fick höga höjningar förra året med?

– Ja, vi har sålt fastigheter. I budgeten framöver ligger vi med många miljoner minus. Årets hyreshöjningar motsvarar 60 procent av de budgeterade kostnadsökningarna, 40 procent tar vi själva.

Hur stort underskott Svedalahem räknar med i sin kommande budget kan Cecilia Önnevik inte svara på, men hon påpekar att deras situation inte är unik.

– Många av de allmännyttiga bolagen har samma situation. Vi har långt ifrån de högsta höjningarna, många värdar har betydligt högre höjningar än vi.

Kristoffer bor i skånska Svedala.

”Borde ha förståelse”

Kristoffer är rädd att ekonomiskt utsatta personer kommer att knuffas allt längre bort från städerna i takt med att hyrorna blir högre.

– Det finns färre och färre platser för låginkomsttagare att bo på. Kommer vi behöva flytta ännu längre bort? Jag har inga barn så jag har det helt okej i jämförelse med många andra. Är man ensamstående eller nyanländ blir det jättetufft.

Hyresvärden har ju också ökade kostnader, är det inte rimligt att höja hyran som åtgärd?

– Jo, det förstår jag. Men det är ett bolag som det generellt sett går bra för. Ett kommunalt bolag borde ta lite samhällsansvar och ha större förståelse för oss som har det knapert.

Följ ämnen i artikeln