Ras för nyproducerade bostäder

Uppdaterad 2018-05-18 | Publicerad 2018-03-22

Färre byggkranar väntas framöver, när bostadsbyggandet bromsar. Arkivbild.

Bostadsbyggandet rasar nästa år, spår byggbranschen.
Försäljningen av nyproducerade bostäder har redan minskat med uppemot 50 procent, enligt en ny rapport.

Högtrycket på bostadsmarknaden har mattats av – och det rejält. Tydligast märks det på nyproduktionsmarknaden.

Enligt en ny rapport från byggföretaget Veidekke föll försäljningen av nyproducerade bostäder med 27 procent under sista kvartalet 2017, jämfört med samma tid 2016.

”Substantiell förändring”

Och raset har fortsatt under 2018, enligt Veidekkes kommersielle direktör Lennart Weiss.

– Jag skulle nog säga att det är någonstans mellan 30 och 50 procent i generella termer. Men vi ska nog avvakta med att bedöma det till dess att kvartalssiffrorna kommer. Men det är en mycket substantiell förändring, säger han till Ekot.

Utvecklingen märks tydligast i Stockholm och Uppsala, men även försäljningen i Göteborg och Malmö har dippat kraftigt, enligt Veidekke.

Broms i byggandet

Bostadsbyggandet toppade i fjol. Nu sjunker det försiktigt i år för att nästa år falla ordentligt. Mellan 2017 och 2019 handlar det om en minskning av nya lägenheter i flerbostadshus på hela 30 procent om branschorganisationen Byggindustrierna får rätt i sin nya prognos.

– Det börjar nu väldigt drastiskt att minska, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Prisnedgången på bostadsmarknaden i höst och vinter, nya amorteringsregler och ett stort utbud av nya bostäder skrämde upp många beställare och bolag som bygger bostäder. Det som gått åt som smör i solsken blev helt plötsligt svårsålt vilket fått branschen att dra i bromsen.

Stort bostadsbehov

Men byggbehovet är fortsatt stort, enligt både branschen, myndigheter och hushåll.

– Många upplever fortfarande bostadsbrist, speciellt hushåll med svag ekonomi, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Det kraftiga nybyggandet de senaste åren har agerat draglok för hela den svenska ekonomin. När det nu väntas vända ned får det effekt även utanför byggsvängen, spår Byggindustrierna som räknar med att svensk BNP-tillväxt bromsar upp. Lägre efterfrågan från den stora byggindustrin sätter press på andra delar i samhällsekonomin.

Och enligt Catharina Elmsäter-Svärd har politikerna stor del i det. Skärpta amorteringsregler och försämrade möjligheter för byggbolag att göra skattemässiga ränteavdrag kommer att göra det mer riskfyllt att bygga nytt.

– Vilken plan tänker sig regeringen ha så man inte slarvar bort läget att rusta Sverige, säger hon.

Svårsålt

Tidigare kunde byggbolagen utan problem sälja lägenheter med inflyttning två år senare. Så ser det inte längre ut idag, säger Lennart Weiss till Ekot.

– Med den osäkerhet som råder i dag så är kunderna inte benägna att köpa två år före på ritning som man har gjort hittills. Och den förändringen, är jag rädd för, kommer att vara ganska bestående. Det kommer att ta tid innan företagen antingen ändrat sina affärsmodeller eller att hushållen känner sig mer trygga. Så nyproduktionen kommer att minska substantiellt.