Så fixar du ett sommarjobb i sista minuten

Experten: ”Absolut inte för sent”

Uppdaterad 2020-03-02 | Publicerad 2019-06-13

Anna Åslund, redaktör på Metrojobb, ger sina bästa sommarjobbstips.

Har du panik över att sommarjobbet ännu inte är fixat? Ingen fara, det finns fortfarande möjlighet att ro jobbet i hamn.
Experten Anna Åslund, redaktör på Metrojobb, ger sina tips om hur man lyckas få ett sommarjobb i sista minuten.

Den 1 augusti blir det billigare för arbetsgivare att anställa ungdomar mellan 15 och 18 år som vill sommarjobba.

Något som kommer att bidra till att fler ungdomar kan få anställning över loven, erfar experter.

– När det blir billigare för företagen att anställa så anställer de kanske fler sommarjobbare. Då blir det fler ungdomar som får arbetslivserfarenhet under gymnasietiden, har nationalekonomi Katarina Nordblom tidigare sagt till Aftonbladet.

”Absolut inte för sent”

Även om ändringarna i det stora hela kommer att påverka först nästa sommar, kan den nya skatteändringen göra att arbetsgivare anställer fler redan i sommar.

Anna Åslund, redaktör på Metrojobb och återkommande jobbexpert i Aftonbladet Morgon, har noterat att det fortfarande finns många sommarjobb utannonserade.

– Det är absolut inte för sent att få ett sommarjobb. Däremot är det svårare att vara så kräsen som man kanske kan vara i början av året, säger hon.

Jobbexperten Anna Åslund.

”Tryck upp t-shirtar”

Men hur gör man då för att landa ett sommarjobb i sista minuten? Här är Anna Åslunds bästa tips.

1. Skylta med att du söker

– Nu är vi inne i juni och många sommarjobbare har redan börjat sina arbeten. Man får därför inte vara kräsen, utan snarare lite desperat. Du kan i princip vara så desperat att du trycker upp t-shirtar som säger att du letar jobb. Du kan även sätta upp lappar i mataffären och skriva ut ditt cv och personliga brev och dela ut i butiker. Prata med allt och alla – ring upp dina kompisars föräldrar som du vet jobbar på ett stort företag. Sprid ditt budskap med att du söker jobb, helt enkelt.

2. Anpassa ditt cv och personliga brev

– Det viktigaste när du skriver ett cv och personligt brev, framför allt när du är ute så sent, är att tydligt berätta när du kan jobba. Berätta tidigt och lättöverskådligt i texten när du är tillgänglig, under vilka veckor och vilka helger. Här är det inte heller läge att vara kräsen genom att skriva att du inte vill jobba helger. Chansen är mycket större att du får ett jobb om du kan jobba när som helst.

3. Tänk på hur du presenterar dig

– Jag ser många ungdomar som lägger upp inlägg i jobbsökargrupper på Facebook, där de skriver lite om sig själva och vad de tycker om att göra på fritiden, med en tillhörande bild där de har ett Snapchatfilter med hundöron. Ett tips: Gör inte det. Skriv i stället kort när du är tillgänglig, dina tre största styrkor och vad du vill jobba med. Om du ska ha en bild, ta en normal bild utan filter.

4. Fokusera på dina kvalitéer

– Försök att anpassa och vinkla din ansökan som du tror att företagen vill ha i en sommarjobbare. Till exempel kan man skriva att man är lättlärd och flexibel, eller om du söker ett servicejobb att man är serviceinriktad. Fundera över vilka kvalitéer de vill ha och försök att lyfta fram det som matchar hos dig själv.

5. Begränsa dig inte

– Många går in på Arbetsförmedlingens hemsida, sorterar på sommarjobb och tittar lite där. Men det finns jättemånga jobbplattformar, så begränsa dig inte till bara Arbetsförmedlingen. Om du googlar får du upp kanske tio olika sidor, gå in på alla dem och titta. Du kan även sortera på städer och typ av jobb, vilket är väldigt effektivt.

Kolla också på Linkedin, Facebook och företagens egna hemsidor. Vissa företag är mindre och kanske inte har råd att annonsera på jobbsidor, då är chansen stor att de i stället annonserar på sin egen hemsida.

6. Kontakta företag direkt

– Fundera över vilka företag det finns i staden du bor i. Kolla vilka industrier det finns, livsmedelsindustrier brukar till exempel ha ett väldigt stort behov av sommarjobbare. Tänkt efter vilka typer av sådana stora företag det finns och vad de kan vara i behov av, och även andra företag som du tycker låter intressanta. Mejla eller ring upp, kanske till och med gå förbi om du har möjlighet. Då slipper du de där mellanhänderna man får genom en jobbannons.

7. Släpp inte taget

– Tänk inte: ”Nu har jag sökt, nu är det klart”. Nu måste du ligga på. I vanliga fall skulle jag säga att det kan gå två veckor innan du hör av dig, men eftersom att det är så kort om tid så kan du låta det gå max två eller tre dagar innan du ringer. Att ringa och bara säga ”Hej, jag har sökt jobb hos er” kommer inte fungera. Ring och säg varför du ringer och be om att föra höra hur läget ser ut hos företaget. Då har du ett syfte med samtalet. Ring och ställ lite frågor.