Handelsfacket ger sig på vd:arna i lönekampen

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-01-31

LO-facket Handels kräver 825 kronor mer i månaden. Ordförande Susanna Gideonsson slipar knivarna med att ge sig på de välbetalda cheferna när lönekampen drar igång.

Skillnaden mellan topp och botten ökar, det visar att det finns pengar. Det är Susanna Gideonsson ingång när löneförhandlingarna drar igång för de drygt 500 000 sysselsatta i handeln.

– Vd:arna fick 7,2 procent mer i snitt 2018. Våra medlemmar fick 1,6 procent, säger Susanna Gideonsson, apropå att arbetsgivarna pekar på att branschen är pressad av e-handel och globalisering.

I de större handelsföretagen ligger snitt-vd:ns lön på 380 000 kronor i månaden, 20 gånger mer än den vanlige butiksanställde. Siffrorna bygger på tidningen Markets genomgång av chefslönerna i handeln.

Undviker kommentar

Svenskt Handels vd Karin Johansson vill inte direkt kommentera vd-lönerna, hon tycker de är ovidkommande i de kommande löneförhandlingarna.

– Vi förhandlar inte deras löner, säger hon.

Hon målar upp en bild av en hårt pressad bransch, "en förändring som vi aldrig gått igenom tidigare", där framför allt e-handeln pressar priserna.

Det får konsekvenser:

– Vi kan inte sätta priser baserade på våra kostnader längre, säger Karin Johansson och pekar på många konkurser det senaste året.

Inte på anställdas bekostnad

Den bilden tonar Susanna Gideonsson ner.

– Under 1990-talet gick ännu fler företag i konkurs, säger hon och menar att det är en naturlig omvandling i branschen.

Olönsamma företag slås ut.

– Butiker måste se till att vara konkurrenskraftiga, och det inte på personalens bekostnad, säger fackbasen.

Enligt Svensk Handel ökade också sysselsättningen i branschen något under 2018, men i avtagande takt.

Att höja minimilönerna är arbetsgivarna starkt emot, det pressar samman lönerna, vilket gör att företagen inte kan premiera de anställda med längre erfarenhet och kompetens, resonerar de.