Avmattad uppåtrekyl på Stockholmsbörsen

TT

Publicerad 2020-03-13

Börsen repade sig på fredagen.

Efter torsdagens kursras lyfte det breda OMXS-indexet ordentligt på fredagsförmiddagen. Men den kraftiga uppgången kom av sig och indexet stängde på måttliga plus 1,5 procent.

– Marknaden kastas mellan hopp och förtvivlan, säger Swedbanks aktiestrateg Mattias Isakson.

Uppgången bland storbolagen var bred, två tredjedelar av storbolagen i OMXS30-indexet landade på plus.

Bäst utveckling noterades i råvarubolag som gruvjätten Boliden som rasade kraftigt dagen före. Nu var i stället Boliden upp 7,0 procent. Ericsson, plus 6,6 procent, bidrog till att lyfta Stockholmsbörsen i form av indextyngd.

Även de ledande Europabörserna steg, FTSE100-index i London lyfte 2,5 procent, CAC40-index i Paris avancerade 1,8 procent och Frankfurtbörsens DAX-index gick upp 0,8 procent.

Riksbanken stimulerar

Att stora nedgångar får motreaktioner är naturligt, enligt Swedbanks aktiestrateg Mattias Isakson.

– Marknaden slår tillbaka, men osäkerheten är stor och det kommer att fortsätta svänga en lång tid framöver. Marknaden kastas mellan hopp och förtvivlan, säger han.

Enligt Aktiespararnas analyschef Peter Malmqvist är nedgången som skett under de senaste två veckorna den största på över 30 år.

– Normalt tar en nedgång många månader, nu har det gått på 14 dagar. Det är första gången sedan börskraschen 1987 vi ser det och någonstans måste kapitalplacerarna tycka att det är köpläge, säger han.

Under fredagsförmiddagen kom en rad besked kring ekonomiska stimulanser i spåren av coronavirusets utbrott. Riksbanken lånar ut 500 miljarder kronor till coronadrabbade företag via bankerna. Dessutom sänker Finansinspektionen bankernas buffertkrav från 2,5 till 0 procent till följd av coronaviruset. Men åtgärderna är inte avgörande för börsuppgången.

– Det vi gör i Sverige har ingen betydelse. Mycket avgörs i USA och där är signalen från högsta ledningen att stoppa alla flyg till Schengen, vilket i princip knäcker hela flygsektorn inklusive Boeing. Då är det inte konstigt att marknaden blir panikslagen, säger Peter Malmqvist.

Svårt att sia

Handelsveckan som helhet kan sammanfattas som en katastrof, OMXS-indexet gick ned 19,9 procent under perioden.

Att sia om börsen fortsätter upp de kommande veckorna är i nuläget ett mycket svårt - om inte omöjligt - uppdrag. Swedbanks strateger har valt att sätta hela tillgångsallokeringen som neutral.

– Det är ett oerhört svårt läge. Mycket handlar om oro i alla led, och så länge det pågår är det omöjligt att ha en uppfattning om hur ekonomin ligger till, säger Mattias Isakson.

Isakson och Malmqvist är överens om att det kommer att dröja tills vi ser en mer stabil uppgång.

– Det avgörande är att det får gå tid. Paniken kommer successivt lägga sig när vi alla kommer till sans och vett och inser att det inte är digerdöden vi hanterar, säger Peter Malmqvist.

Följ ämnen i artikeln