Flytta till Spanien – så funkar det

Uppdaterad 2015-05-19 | Publicerad 2015-05-18

Varje år flyttar omkring tusen svenskar till Spanien. Sol och mer boende för pengarna lockar.
Men det är ett stort beslut att flytta ut. Här är frågorna och fallgroparna du måste ha koll på innan du bestämmer dig.

Ta god tid på dig och fundera på var i landet du vill bo. Kanske även provbo en tid innan du tar steget och flyttar.

  Sätt dig in i regelverket. Se över vad som gäller för ekonomi, skatter, pension och sjukvård.

Flyttar du som pensionär, ansök om ett speciellt EU-intyg (S1).

– Flyttar du inom EU får du samma rätt att komma in i den allmänna sjukvården på samma premisser som spanjorerna själva. Det krävs dock att man är pensionär, att man börjat ta ut sin allmänna pension. Det kan man som tidigast göra från 61 års ålder. Man kan få sjukvård i Spanien men man måste kvalificera sig för den, säger Göran Andersson, vd och grundare, Sparsam skatt.

  Risker med att flytta: Det finns också ekonomiska risker. Till skillnad mot Sverige har Spanien arvsskatt och förmögenhetsskatt, det är värt att tänka på. Flyttar du dit gäller Spaniens lagstiftning. Risken finns såklafrt också att du inte trivs.

  Ta juridisk hjälp för att hantera kontakt med myndigheter och få information om vilka blanketter som behövs för flytten.

  En vanlig fallgrop är att vistas för mycket i Sverige som utflyttad. De som flyttar ut kan i princip på sin höjd ha kvar en sommarstuga i Sverige.

– Många tror att man kan behålla anknytningar som permanentbostäder i Sverige, en vanlig missuppfattning är att man kan vistas här sex månader per år. Men man kan max vara här några månader, man bör känna till vad begreppet stadigvarande vistelse betyder, säger Göran Andersson.

  Stadigvarande vistelse är enligt praxis i princip en sammanhängande tidsperiod på sex månader eller mer. Så kallade ”tillfälliga avbrott” i Sverigebesöket, det vill säga avbrott som är kortare än tiden i Sverige, bryter inte Sverigebesöket. Därmed ökar risken för att Skatteverket anser att du varit för mycket i Sverige.

– Risken är att man tror att man är bosatt i Spanien men är skattemässigt kvar i Sverige. Personer som flyttat kanske tror att de slipper vissa svenska skatter fast det inte är så, säger Göran Andersson.

  När du flyttar – lämna uppgifter till myndigheter, transparens och öppenhet är viktigt. När du flyttar ut granskas vad du har för kopplingar till Sverige. Till exempel om du sitter i styrelser, har barn kvar i Sverige, eller olika bolagsengagemang.

Källa: Göran Andersson, vd och grundare, Sparsam skatt, Skatteverket.

Följ ämnen i artikeln