Fler väljer digitalt orange kuvert

Fanny Hällegårdh/TT

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2020-02-07

Antalet personer som får sitt orange kuvert digitalt ökar.

I år får mer än varannan pensionssparare sitt kuvert via en digital brevlåda, uppger Pensionsmyndigheten.

Utskicket av det orange kuvertet börjar inom kort.

Två av tio pensionärer använder digital brevlåda, vilket är en fördubbling jämfört med i fjol. Pensionsmyndigheten har tidigare undersökt möjligheten att dra tillbaka det fysiska utskicket helt och hållet, men valt att avstå.

– Vi ser dock att ungefär hälften fortfarande är analoga. Det viktigaste är att nå kunden på det sätt den vill bli nådd på, därför vill vi inte gå över till ett helt digitaliserat läge, säger Carl-Magnus Löfström, kommunikationschef på myndigheten.

Tänk på detta

De tre viktigaste sakerna du ska tänka på är att ju längre du arbetar, desto högre blir din pension. Det är också viktigt att se till att arbetsgivaren betalar in tjänstepension.

Slutligen är det bra att ha koll på situationen genom att logga in på minpension.se , tycker Agneta Claesson, pensionsspecialist på myndigheten.

– Tänk inte att din pension är en 60+ fråga, då har en stor del av arbetslivet passerat och då har du inte jättemycket att påverka än just bara uttagstidpunkten, säger hon.

Som ung kan det vara bra att tänka på att prognosen gäller dagens penningvärde.

– Unga behöver inte fundera på vad pengar är värda om 30 år och vad det kostar att leva och bo i framtiden. Man ska bara utgå från beloppet man ser på skärmen och fundera kring hur det skulle kännas om man pensionerade sig i dag.

Ny bilaga

En nyhet i årets orange kuvert för personer mellan 26 och 40 år är att de får särskild information om möjligheten att göra hållbara fondval på Pensionsmyndighetens fondtorg.

Där kan sparare välja bort bolag som i sin verksamhet eller sina produkter bidrar till exempelvis hög koldioxidpåverkan, vapen, tobak eller kärnvapen.

– För nya sparare vill vi trycka lite extra på möjligheten att välja hållbara fonder för premiepensionen, säger Agneta Claesson.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu