Swedbanks vd: Påstår inte alls att de ljuger

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank, med band till jätteskandalen i Danske Bank, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen säger att banken agerar och polisanmäler när den utsätts för penningtvättförsök.

Hittills hemliga dokument, som Uppdrag granskning presenterar i onsdagens program, tyder på att Swedbank har haft samma typ av utländska kunder som misstänks ha tvättat pengar genom Danske Bank. I dokumenten finns uppgifter om mängder av transaktioner i Baltikum 2007–2015 mellan Danske Bank och Swedbank, samt uppgifter om kunder som är brevlådeföretag med samma adress i Storbritannien – bolag som saknar telefonnummer och kontaktuppgifter, och inte tycks bedriva någon verksamhet.

Swedbankkunder har skickat cirka 300 miljoner kronor till ett 40-tal bolag på samma adress, enligt dokumenten. Det finns också ett tusental Swedbankkunder med konton i Baltikum – men som är registrerade utomlands, inte minst i slutna skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Belize. De har i många fall oklara ägare och verksamheter.

Det 50-tal Swedbankkunder som Uppdrag granskning identifierat som mest riskabla har slussat 40 miljarder kronor genom Swedbank.

1 av 4 | Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Arkivbild.

Bonnesen upprepar budskap

I en telefonkonferens för journalister och aktieanalytiker upprepar Birgitte Bonnesen samma budskap som hon hade i höstas när skandalen i Danske Bank exploderade – att Swedbank, precis som bankvärlden i stort, ständigt utsätts för penningtvättförsök och att banken då agerar och polisanmäler.

– Inget nytt har hänt sedan dess, säger hon.

Hon får frågan om Uppdrag gransknings uppgifter är felaktiga:

– Jag påstår inte alls att de ljuger, men det är svårt att kommentera något som vi inte har sett, säger Bonnesen.

Hon har i dag varit i kontakt med finansmannen och visselblåsaren Bill Browder, som ligger bakom det nya materialet om de misstänkta penningtvättaffärerna. Och enligt henne kommer han inte stämma banken.

Estland utreder

Den misstänkta penningtvätten blir nu föremål för brottsutredning från åklagare i Estland, rapporterar Reuters.

– Vi kan bekräfta att eftersom de publicerade uppgifterna har koppling till Danske Bank, så undersöker vi dem inom ramen för vår utredning av Danske, säger en talesperson för Estlands åklagarmyndighet.

Svenska Finansinspektionen (FI) skriver att myndigheten ser allvarligt på uppgifterna om penningtvätt och andra regelöverträdelser, men gör inget i det här läget. FI vill inte kommentera tillsynen i enskilda banker, ansvaret för tillsynen ligger i första hand på de baltiska tillsynsmyndigheterna, enligt FI.

Magnitskijaffären

Faktisk penningtvätt kräver att pengarna härstammar från brottslig verksamhet. En omständighet ser särskilt illa ut i Swedbankfallet, framgår i Uppdrag granskning. Minst 150 miljoner kronor har slussats från Danske Bank, genom den svenska banken, från nio namngivna bolag som kan knytas till en ökänd rysk kupp, Magnitskijaffären.

Den gick ut på att ryska statstjänstemän och kriminella pekades ut för att 2007, genom ett sinnrikt upplägg, ha berövat ryska statskassan på omkring 2 miljarder kronor i skatt från den amerikanske affärsmannen Bill Browders stora investeringsfond Hermitage. Sedan Browders skatterevisor Sergej Magnitskij kommit de misstänkta på spåren frihetsberövades denne och dog under misstänkta omständigheter i häktet 2009. Dödsfallet väckte internationell avsky och resulterade i amerikanska sanktioner.

Browder säger till nyhetstjänsten Bloomberg att de belopp som figurerar i Uppdrag granskning sannolikt "bara är början". Han säger sig ha egna bevis som kopplar Swedbank till Danske Bank-fallet och att han planerat en brottsanmälan mot den svenska banken.

Vid 17-tiden på onsdagen hade Swedbanks aktie rasat med över 13 procent.

Publicerad:
MER OM MIN EKONOMI