Stort börsfall efter Kinas hämndtullar

Publicerad 2019-05-13

Kina meddelade i dag att tullarna ska höjas på amerikanska varor för nästan 600 miljarder kronor.

Efter Kinas hämndtullar mot USA faller världens börser.

När de amerikanska börserna öppnade föll Apple snabbt med 4 procent, Boeing med 3 procent och Uber med 9 procent.

I fredags beslutade USA:s president Donald Trump att höja tullar på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar, cirka 1700 miljarder kronor. Han anklagade då Kina för att inte hålla tidigare överenskommelser.

Kina svarade på måndagen med att höja tullarna på varor från USA för 60 miljarder dollar – nästan 600 miljarder kronor – från den 1 juni.

Beslutet gäller enligt Kinas finansdepartement höjda tullsatser på mellan 5 och 25 procent för över 5000 olika varor.

Höjningen kommer trots att Trump varnat för att det bara kommer att göra saken värre. Men kinesiska medier understödde landets tullattack:

– Kina kommer aldrig att vika ned sig och ingen ska tro att Kina kommer att offra sina egna intressen, skrev tidningen People´s Daily på måndagen.

Donald Trump har instruerat USA:s handelsrepresentant i tullsamtalen med Kina, Robert Lighthizer, att införa tullar på all import från Kina till ett värde av ytterligare 300 miljarder dollar, nästan 2900 miljarder kronor. Inget beslut finns dock i frågan än.

Den inledande handeln på USA-börserna var mycket negativ. På bara fem minuter föll Nasdaq med 2,3 procent och Dow Jones med 1,8 procent. Bolag som handlar mycket med Kina föll mest, som Apple och Caterpillar (båda med 4 procent) och Boeing (3 procent). Uber rasade med 9 procent.

Börser föll över hela världen, som ett resultat av det upptrappade handelskriget. Stockholmsbörsen hade vid halvfem-tiden på måndagen fallit med 1,34 procent. Vid samma tidpunkt hade franska börsen fallit 1,38 procent, tyska 1,6 procent, mexikanska 1,7 procent och den brasilianska börsen med 1,97 procnet.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu