Positiva signaler från svenska bolag i Kina

Lars Pedersen/TT

Publicerad 2020-03-20

Ericssons kinesiska fabrik i Nanjing är med sina drygt 2 000 anställda en av bolagets största fabriker. Arkivbild.

Mitt i allt virusmörker kommer glimtar av ljus från svenska storföretag verksamma i Kina.

– Det går åt rätt håll nu igen, säger Volvokoncernens presschef Claes Eliasson till TT.

I januari fick svenska storbolag med sammanlagt tiotusentals anställda i Kina ställa om verksamheten på grund av virusutbrottet i staden Wuhan.

Där har lastbils- och busstillverkaren Volvo bara ett fåtal av sina runt 4 500 medarbetare. Shanghai är bolagets kinesiska huvudort.

– Vårt samriskbolag i Kina är tillbaka i normala gängor, berättar Claes Eliasson.

Produktionsanläggningen för grävmaskiner med mera utanför Shanghai är också tillbaka i produktion.

– Det går åt rätt håll i Kina nu igen och det är jättepositivt, både vad gäller sjukdomsförloppet och leverantörskedjorna. Och det är naturligtvis hoppfullt, säger Claes Eliasson.

På väg ta fart

Av verkstadsföretaget Atlas Copcos cirka 6 000 anställda arbetar ett 90-tal i Wuhan-området.

– I Kina är vår produktion i gång, men inte med full fart även om vi ser kontinuerliga förbättringar, säger presschefen Sara Liljedal till TT.

TT: Känner ni också att det går på rätt håll i Kina?

– Absolut, svarar hon.

Telekomtillverkaren Ericsson, med ungefär 11 000 anställda i Kina, höll efter rekommendationer från myndigheterna fabrik och kontor stängda till den 9 februari, vilket enligt bolagets presstalesperson Johannes Persson haft begränsad eller ingen påverkan för kunderna.

Flera tecken

"Sedan dess arbetar en stor del av våra anställda i Kina fortsatt hemifrån. De senaste dagarna har en del anställda nu börjat återvända till kontoren. Vi har sedan den 25 februari infört en global restriktion mot icke-affärskritiska tjänsteresor", skriver han till TT.

Klädjätten H&M har 516 butiker i Kina varav 503 är öppna i dag. "Vi ser att allteftersom situationen i Kina har förbättrats så har även försäljningen i landet gradvis börjat återhämta sig", skriver presstalespersonen Ia Elf.

Internationella valutafonden (IMF) bekräftar att Kinas ekonomi börjar visa tecken på normalisering efter viruschocken, rapporterar Reuters.

Flertalet stora företag har kunnat återuppta verksamheten med anställda tillbaka på jobbet, men IMF varnar för att smittspridningen kan ta fart igen på grund av ökat resande.