Satte sprätt på 1500 kronor i mynt

Uppdaterad 2017-06-26 | Publicerad 2017-05-13

Björn lyckades med det nästan omöjliga - att sätta sprätt på 1500 kronor i mynt.

När banken inte kunde växla in Björn Erikssons, 25, gamla mynt tog han saken i egna händer.

På två månader satte han sprätt på 1500 kronor:

– Det var egentligen ganska enkelt.

Björn Eriksson, 25, i Uppsala hade sparat sina mynt som blivit över vid kontantköp i en presentpåse i köksfönstret.

Nu när mynten ska bytas ut kände han att det var dags att ta tag i myntsamlingen.

– Min tanke var att jag skulle sätta in dom på mitt konto och införliva mynten i den övriga pengacirkulationen. Men när jag kom dit visade det sig att det inte gick. Jag fick uppmaningen att spendera de här mynten, säger han.

”Tiorna gick snabbast”

Det var åtminstone ett par kilo mynt. Närmare bestämt 1500 kronor.

Han hade dock kvar valet att boka en tid hos sitt bankkontor Swedbank i Uppsala och sen betala för att sätta in mynten. Men Björn Eriksson lät myntpåsen ligga kvar i sin dataväska.

– Jag handlade något när jag tyckte att det var någorlunda rimligt att inte använda kort.

Men det var också lättare sagt än gjort. Hans närmaste ICA-butik hade satt upp en maxgräns på 25 kronor per köp.

– Så jag har gått runt med dom där och gjort av med mynten i långsam takt. Tiorna gick snabbast. De var enklast att fiska upp. Sist blev det en massa enkronor kvar.

Så det blev mest de där vardagliga småköpen. När han skulle kompletteringshandla lite mjölk och bröd. Då åkte en näve enkronor fram.

– Jag köpte även lunch på jobbet någon gång när jag kom efter rusningstiden när det inte var så mycket kö. För kö känns obekvämt.

Avhåller sig från kontanter

Björn Eriksson åkte aldrig aktivt ner på stan för att spendera mynten. Han betalade med mynt vid situationer där han annars skulle ha dragit kortet.

Blev det inte tungt att gå och bära på?

– Jag är ganska van att gå och bära på dom där. Jag bor i Uppsala och här cyklar vi till största delen. Det här gjorde inte så jättestor skillnad. Men det tog jättestor plats i väskan. Ibland var jag tvungen att lämna påsen hemma när jag skulle packa ner annat.

Det tog nästan två månader innan sista mynten var borta.

– Det var idogt arbete att lyckas göra sig av med dom. Till saken hör att jag fick nya gamla mynt som växel tillbaka. Det är lite av ett evighetsgöra Och efter påsen har det krypit fram lite fler gamla mynt lite här och där. Men jag försöker avhålla mig från kontanter i största möjliga mån.

Leta fram dina gamla mynt och sätt sprätt på dom innan det är försent.

Här är Björns bästa tips:

1. Bestäm dig för att spendera mynten.

– För mig tog det ett tag innan jag kom över känslan av att vara ganska dryg när man ska betala med sina enkronor. Det tar ju en evinnerlig tid att räkna mynt om man ska betala dagens lunch för 82 kronor med småmynt. Kom över det. Många har trots allt väldigt stor förståelse för myntpåsen.

2. Välj dina tillfällen.

– Du behöver inte blockera lunchkön eller matbutiken för att hålla på med det här. Man får känna av läget.

3. Ge inte upp.

– Myntpåsen blir ganska lätt bortglömd fast man har den med sig. Det är en invand vana att dra sitt kort. Det ligger en utmaning i att ha med sig påsen varje dag.

4. Betala inte för att sätta in pengarna på konto.

– Jag tycker inte att man ska betala för att sätta in mynten på ett bankkonto som det inte är någon ränta på. Att betala för att banken ska få låna mina pengar. Sen har jag förståelse för att kontanthanteringen är resurskrävande.

5. Använd myntinsättningsautomat i stället.

– Min bank hade ingen myntinsättningsautomat utan den enda som finns i Uppsala finns hos SEB och den får bara SEB:s kunder använda. Men den ska också bort snart. Annars är det ett bra alternativ.