Nya lagförslaget: Jobba tills du blir 69

Uppdaterad 2019-12-05 | Publicerad 2017-10-24

Socialminister Annika Strandhäll.

Nu ska pensionsåldern ­höjas – till 69 år.
Det framgår av ett lag­förslag regeringen väntas lägga fram.
–  Jag utesluter inte att ett förslag kommer före valet, säger socialminister ­Annika Strandhäll (S) till Dagens Nyheter.

Diskussionen om höjd pensionsålder har pågått i många år.

Men nu verkar den parlamentariska pensionsgruppen till slut ha ett färdigt förslag på gång. I november är målet att åtminstone ramarna ska ­vara klara. Det uppger DN som i går kunde presentera de viktigaste förändringarna.

Från 61 till 63

Först och främst handlar det om att höja ­åldern då vi ­tidigast kan gå i pension, från dagens 61 år till 63 år.

Anledningen är enkel. Vi kommer in i arbetslivet senare och lever längre. Det innebär att massan som ska betala pen­sionerna har krympt samtidigt som an­talet pen­sionärer växer.

Politikerna vill därför få så många som möjligt att stanna kvar i arbets­livet där de kan bidra med skattepengar i stället för att plocka ut pensionspengar. Något ­arbetsmarknadens parter i princip är med på.

Det andra förslaget innebär att alla ska ha rätt att behålla sitt jobb till 69 års ålder.

I dag gäller lagen om anställningsskydd, LAS, ­bara tills du har fyllt 67 år. Därefter kan arbets­givaren säga upp dig.

Här är parterna dock inte eniga. Medan tolv organisationer från arbetstagar- och arbetsgivarsidan har gjort tummen upp vill en, Svenskt Näringsliv, inte se någon ny LAS-gräns, än så länge i alla fall. Förhandlingar pågår.

Provocerade S

Under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister blev det stort rabalder när han pratade om att höja pensionsåldern till 75 år. Socialdemokraterna ansåg det ”provocerande för alla som inte har möjlighet att arbeta längre”.

Nu är läget annorlunda. Alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ingår i den så kallade Pensionsgruppen där förslagen tagits fram, vilket innebär att sannolikheten är stor att förslaget röstas igenom när det väl kommer så långt.

Hur snabbt detta än går lär det ändå dröja innan förändringarna träder i kraft. Tidigare har man pratat om 2020, men enligt DN kan det bli ­ännu senare.

Dessutom kommer det förmodligen att införas övergångsregler som gör att de som är på väg att gå i pen­sion inte berörs.

Utreder bortfallet

Då det finns många, ofta kvinnor, som inte klarar att arbeta fram till pensionen ens i dag, har regeringen beslutat att göra en snabbutredning för att se vad som ligger bakom. 

– Cirka tio procent av kvinnorna har lämnat arbetsmarknaden redan före 50 års ålder. Nu får ISF (Inspektionen för socialförsäkringen) i uppdrag att ta fram en fördjupad bild av vad det beror på, säger Annika Strandhäll som tror att pensions­åldern kan bli en het valfråga ­nästa år.