Northvolt får 159 miljoner i statligt stöd

TT

Publicerad 2020-03-20

Området som är röjt för Northvolts planerade fabrik ligger fem minuters bilväg öster om Skellefteå centrum. Arkivbild.

Det svenska batteriföretaget får klimatmärkta pengar för att återvinna elbilsbatterier.

Naturvårdsverket ger den svenska batteritillverkaren Northvolt 159 miljoner kronor i stöd för återvinning av bland annat kobolt, nickel och litium från elbilsbatterier. Pengarna kommer från Klimatklivet, ett statligt investeringsstöd som går till regionala och lokala åtgärder som bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser.

Northvolt meddelar att bolaget i ett första steg startar en pilotanläggning i Västerås redan i år. Därefter ska en fullskalig återvinningsanläggning uppföras i Skellefteå, och vara i drift under 2022.

Anläggningen ska återvinna cirka 25 000 ton battericeller per år, vilket kan jämföras med att kapaciteten i hela Europa i dag är 33 000 ton per år. Målet är att företagets batteriproduktion, som också planeras i Skellefteå, ska få 50 procent av sina råvaror från återvinningen år 2030. Tekniken för återvinning har utvecklats i samarbete med Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

"När bilparken nu elektrifieras ökar behoven av batterier och kritiska mineraler. Därför är det oerhört viktigt att vi får igång storskalig återvinning av uttjänta batterier. Jag är glad att vi nu kan stödja Northvolt-anläggningen som ska visa vägen till en ansvarsfull batteritillverkning", skriver miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i ett mejl till TT.

Den färdiga anläggningen beräknas ge totalt 2 700 jobb i Skellefteå.

Rättad: I en tidigare version angavs ett felaktigt belopp för hur mycket Northvolt får från Naturvårdverket.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln