Många redo byta bransch i virusets spår

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-03-24

Från restaurang, kulturverksamhet och flygkabiner – till vård och livsmedelsdiskar.

Med coronavirusets framfart är snabba branschbyten nu ett faktum.

– Det är många som är beroende av sitt jobb. Hur kan vi se till att de får sina timmar och sin lön, nu när vi inte kan erbjuda det som vi kunde för några veckor sedan? undrar marknadsansvarige Babiker Malik på Moriska Paviljongen i Malmö.

Brev till vården

Det gamla kulturpalatset inne i Folkets park sjuder vanligtvis av liv med klubbar, kulturverksamhet och krog. Nu möter Babiker Malik upp TT utanför tomma, tysta lokaler i sällskap med biträdande verksamhetschef Johann Bjarnason.

Här är stängt tills vidare – men Moriskans personal är redo att fortsätta jobba var det än behövs. I helgen skickades ett öppet brev till vården. Nu inväntar man besked.

– Vi har varit i kontakt med bemanningsföretag, Region Skåne, kommunen, förklarar Johann Bjarnason och fortsätter:

– Vi ser en möjlighet att både kunna hjälpa vår personal och verksamhet men kanske också samhället, genom att rikta om oss.

TT: Vad kan Moriskans personal göra inom vård och omsorg?

– Vi kan ställa om snabbt. Här är man mångsysslig och kan allt från att tömma disk till att ta in gäster. Jag tänker att det är så även i vården, att man måste växla om snabbt och ta hand om patienter, svarar Babiker Malik.

Idé från Malmö

Om kultur- och krogbranschen går på knäna så ser läget annorlunda ut i landets mataffärer. Där behövs mer folk, konstaterar Lidls HR-direktör Helena Erlingsjö som snappat upp ett initiativ från Malmö. När ett Clarionhotell varslade personal lyfte en lokal Lidl-chef på luren och föreslog samarbete.

Nu har det branschöverskridande samarbetet växt – den som riskerar stå utan jobb på hotellkedjan kan få hoppa in i någon av Lids butiker i stället.

– Vi har skapat en unik rekryteringslänk för Nordic Choice-anställda över hela Sverige, säger Helena Erlingsjö.

Den som nappar erbjuds kort introduktionsutbildning. Sedan väntar butiksarbete.

– Som att ta hand om kunder, plocka upp varor och kassaarbete.

Från hotell till omsorg

Det är fler som drar i just hotellpersonal nu när hotellen varslar. I jämtländska Krokom har socialchef Anna Berkestedt Jonsson, som ansvarar för äldreomsorgen, precis talat ihop sig med väninnan tillika chefen för ett hotell i Östersund.

Lösningen? En snabbinsatt rekryteringsmässa för hotellpersonal som annars riskerar gå utan jobb.

– Jag behöver hundra nya timvikarier, och vi har redan fått 32 ansökningar sedan i torsdags, säger Anna Berkestedt Jonsson till TT och fortsätter:

– Hotellpersonal är duktiga på kundbemötande, servera mat och städa. De kan göra det mesta – förutom att ta delegation från en sjuksköterska. Så ingen medicinhantering, men de kan stötta upp våra undersköterskor och göra servicetjänsterna.

Flygpersonal till vården

Det kommer flera initiativ från vården. När nu flygbolaget SAS tvingas permittera anställda erbjuds en del en snabb vårdutbildning vid Sophiahemmet Högskola i Stockholm.

Kursen startar redan nästa vecka och hundratals har hört av sig, berättar skolans rektor Johanna Adami.

– Det är 300 anmälda, så vi blev nedsköljda och glada för drivkraften hos den här kompetenta gruppen. Sedan kommer de stå direkt till vårdens förfogande.

Efter utbildningen, som berör allt från patientsekretess till hygien och bemötande, kommer flygets anställda i stället arbeta med att avlasta inom vården.

– Arbetsgivare inom vården har hört av sig och vill ta del av den här gruppen nu.

Följ ämnen i artikeln