Unga förlorarna vid rekordhöga varsel

Tobias Österberg/TT

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-03-30

Aldrig tidigare har varselsiffrorna varit så höga som nu.

Utvecklingen på arbetsmarknaden är också högst osäker förutom på en punkt:

De mest utsatta grupperna som ungdomar och utrikesfödda riskerar att komma ännu mer i kläm.

Ursprungligen var det tänkt att ingen presskonferens skulle hållas. Varselutvecklingen har dock kommit att bli så extrem att Arbetsförmedlingen fick göra en ändring.

Totalt 18 433 personer fick under förra veckan besked om varsel om uppsägning och under mars månad handlar det om drygt 36 000 personer.

– Det här är rekordhöga siffror. Vi har aldrig haft så här många under en månad. Sedan är det så att företag med färre än fem anställda inte behöver anmäla, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till TT och öppnar för att siffran kan vara högre ändå.

Ser spridning

Klart är att i spåren av coronakrisen varslas nu lika många under en vecka som under hel månad under finanskrisen 2008.

Allra värst är det inom hotell- och restaurangnäringen, närmare 40 procent, är kopplat till de sektorerna även om nu Arbetsförmedlingen dessutom ser en spridning inom handel och transport.

Det är också tydligt hur varselvågen sprider sig ut rent geografiskt.

– Det är koncentrerat till storstadsområdena men vi ser redan varsel runtom i hela landet. Det som kommer att bli viktigt är att hitta sätt att ställa om. Det saknas fortfarande arbetskraft inom exempelvis vård och omsorg, utbildning, gröna näringar och lagerpersonal. För dem som nu förlorar sina jobb gäller det att ganska snabbt att ställa om.

Dubbelt så många

Samtidigt börjar nu arbetslösheten att stiga påtagligt. Förra veckan skrev drygt 14 200 personer in sig som nya arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Antalet nyinskrivna arbetssökande är därmed mer än dubbelt så många som de brukar vara vid motsvarande tidpunkt på året.

Läget gör att Arbetsförmedlingen varnar för en ökad arbetslöshet bland dem som är nya på arbetsmarknaden. Detta då så kallade instegsjobb är de som nu ryker.

– Bland de branscher som drabbats finns ju många arbeten som är viktiga förstajobb. Alla personer som kommer ut nya på arbetsmarknaden – unga personer, utrikesfödda, är de som kommer att ha det svårare. Det är deras jobb som har drabbats, säger Annika Sundén.

– Sedan de som redan är arbetslösa... för den gruppen blir det nu ännu svårare att konkurrera om jobben.

Många bedömare spår nu att arbetslösheten kommer att ligga omkring tio procent i sommar. Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar ska också träffa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Hon kommenterade de nya varselsiffrorna:

”Det är ett mycket allvarligt läge, både globalt och i Sverige", skriver arbetsmarknadsministern och fortsätter:

"Ytterligare åtgärder kommer att behövas. Samtidigt kommer inte skattebetalarna kunna rädda alla företag och alla jobb, hela samhället kommer att påverkas av krisen".