Dubbla priset på tio år i Västernorrland

Uppdaterad 2017-06-05 | Publicerad 2017-06-01

Bostadspriserna har ökat mycket även utanför storstadsområdena. Arkivbild

Bostadspriserna fortsätter att ticka uppåt.

Och det är utanför storstäderna den största ökningen skett.

– Det sker en kraftigare uppjustering i landsorten än i storstäderna, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

Det pratas mycket om att priserna på bostäder ökar kraftigt i storstäderna, men det är inte bara där man har fått öppna mer på plånboken. De senaste tio åren har priserna på hus och bostadsrätter nästan fördubblats i Dalarna och Västernorrland, visar siffror som Svensk mäklarstatistik tagit fram till SVT Nyheter.

”Påtagligt höga procentsatser”

I de båda länen har priserna ökat med 89 procent. På Gotland ligger ökningen på 85 procent, i Stockholm 82 procent och i Norrbotten och Örebro på 80 procent.

– Det är påtagligt höga procentsatser. Även fast uppgången sker från lägre nivåer än i till exempel Stockholm, så förtar det ändå inte att det sker en kraftigare uppjustering i landsorten än i storstäderna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik, till SVT.

240 000 kronor per år

Sett till kronor har en snittvilla i Stockholm ökat med 240 000 per år och huset på Gotland med 120 000. I övriga fyra län ligger ökningen på mellan 70 000 och 80 000 kronor per år för en genomsnittlig villa.

Tittar man på kommunnivå är det Stockholm som dominerar. Nya siffror från Statistiska Centralbyrån visar att sex av de tio kommuner där priserna på småhus stigit mest de senaste tio åren ligger i Stockholmsområdet.

På tjugo års sikt blir bilden ännu tydligare – i Solna har huspriserna under perioden stigit med hela 543 procent.

I Gällivare har huspriserna stigit med 140 procent på tio år.

Gällivare ökar mest

Men allra störst ökning mellan 2006–2016 har Gällivare kommun stått för. Där har priset på villor och radhus ökat med nästan 140 procent.

Förklaringen är att många hus flyttas och rivs på grund av gruvan i Malmberget, säger Jonas Nilsson, vd på Jonas Nilsson Fastighetsförmedling.

– Utbudet minskar på grund av att man river det befintliga beståndet. Det i kombination med att de som jobbar i gruvan har väldigt höga disponibla inkomster har drivit på prisutvecklingen, säger han.

Även Skellefteå letar sig in på listan över kommuner med stor prisökning på hus den senaste tioårsperioden – upp med 96 procent.

– Priserna har gått från en ganska försiktig till en mer normal nivå. En villa ska kunna kosta två miljoner i en stad som lever och mår bra, säger Fredrik Wikström, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna i Skellefteå.

Följ ämnen i artikeln