Så får du ner din bolåneränta

Experten tipsar om hur man ser över sin ränta

Uppdaterad 2022-04-13 | Publicerad 2019-06-11

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank

Din bolåneränta kan på sikt påverkas av Europeiska centralbankens besked om en framflyttad ränteförändring.
Det menar sparekonomen Frida Bratt, som här rycker ut med tipsen för hur man kan påverka sin egen ränta.

– Förhandla, förhandla, förhandla, säger hon.

Förra veckan kom beskedet att Europeiska centralbanken (ECB) lämnar styrräntan oförändrad på 0 procent. Ett väntat besked, enligt experter världen över.

Flyttar fram ränteförändring

Däremot ändrar ECB-rådet sin framåtblickande guidning och räknar med att räntorna kommer vara oförändrade fram till och med första halvåret 2020. Ett halvår senare än vad de tidigare har kommunicerat.

Detta kommer att få konsekvenser, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank. Hon menar att beskedet innebär att Svenska Riksbanken inte kan höja reporäntan ytterligare en gång.

– Vi kan räkna med att räntorna kommer att hållas låga under fortsatt lång tid. Visst finns det fortfarande en möjlighet att Riksbanken lyckas genomföra sin andra räntehöjning, men det ser tufft ut. Räkna med låga både rörliga och bundna bolåneräntor, säger Frida Bratt.

Frida Bratt tipsar om hur du kan få ner din bolåneränta.

”Bind inte bolånet”

Vad man ska göra med sina egna lån kan vara knepigt att ta ställning till. Enligt Frida Bratt är svaret enkelt:

– Bind inte bolånet! Det finns ingen poäng alls att göra det i det här läget, trots att det kan locka eftersom de bundna räntorna är så låga nu, nästan lika låga som de rörliga.

Men om man binder bolånet till en bank kan man inte utnyttja den ökade konkurrensen på den svenska bolånemarknaden, fortsätter Frida Bratt.

– Har du rörligt (tremånaders-) kan du när som helst ställa aktörer mot varandra och förhandla till dig den bästa räntan. Många experter förespråkar att binda delar av lånet. Jag tycker inte man ska göra det heller.

”Förhandla, förhandla, förhandla”

– Binder du halva lånet får du ett sämre förhandlingsläge när du ska förhandla räntan på den rörliga delen. Utnyttja den låga räntan och den nya konkurrensen. Förhandla, förhandla, förhandla.

Behöver man förbereda sig på högre räntor?

– Man ska alltid se till att vara beredd på att ekonomin kan förändras. Att stresstesta din ekonomi och se hur den påverkas av en ränta på fem procent exempelvis, är viktigt för att säkerställa att du klarar olika slags förändringar.

Hennes tips är att lägga undan en summa på ett buffertkonto.

– Säg att du tar skillnaden mellan din rörliga bolåneränta nu och en ränta på 3 procent och sparar den. Nu när vi får mycket kvar i plånboken på grund av de låga räntorna är det bra att passa på att fylla bufferten samt att amortera på bolånet. En lägre belåningsgrad, alltså din skuld i förhållande till bostadens värde, skyddar dig också mot sämre tider.

Ekonomens tips: Så får du ner din bolåneränta

  1. Bind inte bolånet. Räntorna ser ut att vara låga de närmaste åren. Håll istället räntan rörlig för att kunna utnyttja den nya konkurrensen på bolånemarknaden.
  2. Hör runt med flera banker vad de erbjuder och ställ dem mot varandra. Var tydlig mot din nuvarande bank att du är beredd att byta om de inte kan matcha konkurrenternas erbjudanden.
  3. Lova inte bort ditt pensionskapital för att få en några punkters lägre ränta. Flytta endast om villkoren är minst lika bra eller bättre hos den nya banken.
  4. Om du erbjuds rabatt, fråga när den går ut och lägg in i kalendern när det är dags för omförhandling.
  5. Glöm inte att se till helheten när du väljer bank. En aktör kan erbjuda lägst bolåneränta, men ha som krav att du har andra tjänster – som ett dyrt kort eller liknande – som gör att du betalar mer varje månad i slutändan.
  6. Låga räntor ger oss mer i plånboken. Lägg en del pengarna på att fylla på bufferten och amortera på lånet. Det gör dig mindre känslig om räntorna om några år stiger eller om bostadspriserna faller.

Bostad

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu