Kan corona rädda Swedbank från miljardsmocka?

Björn Dickson/TT

Ola Westerberg/TT

Publicerad 2020-03-19

Swedbank kan tvingas betala. Arkivbild.

Nu väntar eventuellt miljarder i sanktionsavgift för Swedbank på grund av penningtvätt i Baltikum. Sent i eftermiddag kommer beskedet från Finansinspektionen. Men kanske kan coronakrisen göra att banken slipper den värsta smällen.

Det är Finansinspektionens styrelse med ordförande Sven-Erik Österberg i spetsen som kan utdöma miljardbelopp i sanktionsavgift för Swedbank, efter de anklagelser om penningtvätt som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i februari 2019.

I programmet redovisades att minst 40 miljarder kronor hade slussats mellan 50 misstänkta konton. Men det finns också uppgifter om betydligt större suspekta belopp än så. En rapport till Swedbank från den norske advokaten Erling Grimstad påpekar att man haft utländska högriskkunder som 2016 omsatte runt 200 miljarder kronor.

4 miljarder kronor i avgift, eller ännu mer, har nämnts i spekulationerna.

Trovärdigheten på spel

– Här står Finansinspektionens trovärdighet på spel, inspektionen kan inte agera för snällt, säger Peter Utterström.

Samtidigt ska FI verka för stabiliteten på finansmarknaden, och besked ges nu mitt i coronakrisen. Ett sanktionsbeslut ska inte äventyra bankens möjligheter att "fullgöra sina förpliktelser". Även detta är alltså en faktor som måste vägas in, konstaterar krönikören Per Agerman i en krönika på Realtid.

FI vill inte säga till TT om krisen kan påverka beslutet.

Även den estländska finansinspektionen ska komma med besked om eventuell sanktionsavgift. Det är ingen vild gissning om det beslutet är i linje med det svenska.

Sanktionsbrott värre

Swedbanks styrelse har gett den internationella advokatfirman Clifford Chance i uppdrag att analysera bankens arbete mot penningtvätt. En rapport ska presenteras på måndag den 23 mars.

Men Swedbank har redan rapporterat misstänkta sanktionsbrott relaterade till penningtvätt på 4,8 miljoner dollar, motsvarande cirka 45 miljoner kronor. I jämförelse med penningtvätt för omkring 40 miljarder kronor kan det tyckas vara en begränsad summa. Men amerikanska myndigheter ser strängt på sanktionsbrott, säger Utterström. Den smällen kan bli avsevärt större än den från FI, bedömer han.

Fartyg från Krim

– De amerikanska myndigheterna ser inte i första hand till hur mycket pengar det handlar om. Det viktiga är om man kan konstatera sanktionsbrott eller ej. Då hjälper det inte att den nuvarande ledningen för banken agerar på ett bra sätt, säger Peter Utterström.

Misstankarna om sanktionsbrott gäller till stor del kostnader för drift av ett fartyg vars ägare finns på Krim. Krim är föremål för omfattande amerikanska sanktioner på grund av den ryska annekteringen av halvön.

Det är inte klart när beslut kommer i USA.

Följ ämnen i artikeln