”Jag kan sakna det trygga livet”

Uppdaterad 2018-07-09 | Publicerad 2014-10-14

Maria lämnade Sverige för kärleken i sydafrikanska Soweto

Maria, 33, från Kungsör följde sitt hjärta och flyttade till Sydafrika för att leva med sitt livs kärlek.

I dag driver hon och ­maken ett vandrarhem samtidigt som de kämpar för att få livet som småbarnföräldrar att gå ihop.

– Jag kan sakna det trygga livet i Sverige, säger Maria.

Vi rullar förbi Nelson Mandelas gamla hus och in på en liten gata i Soweto, en av förorterna till Johannesburg. Två illgula tuktuk står parkerade framför en färgglatt målad vägg.

Bakom receptionsdisken i den lilla lobbyn till Lebo’s Backpackers står Maria Malepa med en bunt papper i ena handen och en telefonlur klämd mot örat. Med den andra handen letar hon efter ett par nycklar.

– Det är fullt ös här i dag och receptionisten är sjuk, så jag fick hoppa in, säger hon.

Den stora kärleken

Maria flyttade till Sydafrika 2007 efter att ha träffat sin stora kärlek under studie­tiden i Durban några år tidigare. Nu bor hon i Soweto och driver ett vandrarhem med ­maken Lebo.

– Jag var berusad av känslan jag hade här i Soweto, jag kände att det fanns något viktigt jag kunde engagera mig i, sen var jag ju nykär. Så på det sättet var beslutet lätt.

Det hon tycker är mest fascinerande med landet är olikheterna och mångfalden.

– Man kan åka till ett kafé och känna att man är i Europa, eller så kan man komma till ett township (bostadsområden från början skapade av apartheidregimen och reserverade för svarta) där man äter kött direkt från grillen, det är fantastiskt.

Alternativa turer

Både Lebo och Maria är engagerade i stadsdelens utveckling. Genom att anordna alternativa turer på cykel vill de visa upp en mer verklighetsnära bild av Soweto, som tidigare har haft ett rykte om sig att vara mycket farligt. Det var också här motståndsrörelsen under apartheidåren hade sina rötter.

– Turister kom hit med bussar och var jätterädda för att stiga av. Det ville vi ändra på, det finns så mycket historia här.

En gäst kommer förbi och betalar för en dryck, en annan för att tacka för den här gången. När Maria befinner sig på vandrarhemmet är hon ständigt jour.

Har köpt ett eget hus

– Tills för drygt ett år sen bodde vi också här. Vi delade allt med gästerna och det fanns inte en lugn stund. Men sedan vi fick barn fungerar det inte. Nu har vi köpt ett hus en bit härifrån som vi kan gömma oss lite i, säger hon skämtsamt.

Vardagspusslet finns här, precis som hemma. Skillnaden är att samma skyddsnät och välfärdssystem inte existerar.

– Det jag kan sakna är det trygga livet med barn i Sverige, att kunna cykla och gå överallt. Det är ju inte så att vi bara tar en promenad till förskolan, den ligger 15 kilometer bort. Till den yngste på 1,5 har vi en nanny som hjälper till.

5 bra saker med att bo i Sydafrika

 Vädret och mycket utomhusaktiviteter.

 Inspirerande och lärorikt att leva i en ung demokrati som har många möjlig­heter att skapa en bättre utveckling och lika villkor för alla.

 Varierande miljö, omgivning och kultur. Sydafrika är ett otroligt intressant och vackert land.

 Att få ­bidra till landets ekonomi och jobbtillfällen.

 Vin i världsklass och solmogen frukt och grönt året om.

5 saker som är mycket sämre här

 Att dagligen bevittna den fattigdom och segregation.

Att vara långt ifrån familj, släkt och vänner.

Korruptionen inom den politiska makten.

Byråkratin inom myndigheterna.

Att man måste ha privata sjukförsäkringar och sparfonder för barnens utbildning då det inte är självklart med bra vård och ­skola.

Flytta utomlands - så funkar det

 Skatteverket måste du kontakta om du kommer att bo utomlands ett år eller mer, för att avgöra i vilket/vilka länder du ska betala skatt. Det beror bland annat på hur länge du är borta och om du har egendom kvar i Sverige.

Ditt svenska medborgarskap påverkas inte.

Försäkringskassan bör du anmäla flytt till om du har bidrag.

Barnbidrag: Flyttar du till ett land inom EU/EES och Schweiz har du normalt sett rätt till barnbidrag från det nya landet. Utanför denna ­region upphör rätten till barnbidrag från Sverige.

Sjukvård: Är du bosatt i ett land utanför EU/EES eller Schweiz har du i ­regel inte rätt till subventionerad vård.

Pension: Om du arbetar i ett annat land tjänar du inte in någon pensionsrätt i det svenska systemet. Din pension baseras i stället på de lagar och regler i det land där du arbetar.

Källa: Skatteverket, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten

Följ ämnen i artikeln