Krisen i byggbranschen växer – Jonas fick sparken vid konkurs

Oron över utvecklingen: ”Extremt allvarligt läge”

Publicerad 2024-03-11

Byggbranschen skakar i sina grundvalar.

Jonas Dahlberg, 60, är en av många som fick sparken när bolaget han jobbade för gick i konkurs.

– Det kändes jäkligt tråkigt, säger han.

Det är ett ”extremt allvarligt” läge i byggbranschen just nu. Orden är Johan Lindholms, förbundsordförande i Byggnads. Han är djupt orolig över utvecklingen.

Hittills i år har 384 byggbolag gått i konkurs, det är en ökning med 84 procent jämfört med samma period i år, enligt Creditsafe. Samtidigt har 6 015 personer inom branschen varslats i jämförelse med 3 771 personer samma period förra året, skriver Arbetet.

Det efter att stora delar av industrin tvärnitade i takt med stigande inflation och skenande räntor.

– Yrkesarbetare med decennier av kompetens och erfarenhet varslas nu och tvingas söka sig till andra branscher. Lärlingar kommer inte ut på arbetsplatser och känner sig lurade på tre års studier. Även de kommer att försvinna till andra sektorer, säger Johan Lindholm.

Snickaren Jonas Dahlberg, 60, fick sparken med 100 andra när bolaget han jobbade för gick omkull. Han är långt ifrån ensam.

”Kom som en käftsmäll”

Snickaren Jonas Dahlberg, 60, är en av många som fått känna på byggkrisen. Tillsammans med 100 kollegor fick han sparken när bolaget han jobbade för gick omkull tidigare i år, vilket Byggnadsarbetaren tidigare har rapporterat.

– Det kom som en käftsmäll, säger han till Aftonbladet.

Det är inte första gången Jonas Dahlberg får sparken. Branschen han jobbar i, bygg, har länge haft sina upp- och nedgångar. När konjunkturen viker gör i regel byggbranschen detsamma.

– Ja, man känner sig lite luttrad. Det är värre för de som är 30–40 år som yngre ändå. De kan ju knappt stava till lågkonjunktur. 

300 sökte samma jobb

Samtidigt som han och hans många kollegor plötsligt stod arbetslösa låg fyra byggjobb ute på Arbetsförmedlingen i Västra Götalandsregionen, där Jonas bor.

– Jag vet att Svenska kyrkan i Borås annonserade att de behöver en snickare, de har ju en del lokaler och sådant som behövs byggas om ibland. Det jobbet sökte över 300 personer. Då förstår man att det inte finns jobb till alla.

Vad är anledningen till krisen, tror du?

– Jag ser väl det som att det är ett resultat av bristande intresse från regering och riksdag. Man gör ingenting uppifrån. Och räntorna hjälper också till. Folk vågar inte låna pengar för att köpa bostäder. 

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Han är nu orolig för att många kompetenta snickare som nu sägs upp kommer att lämna branschen för alltid. Den bilden delas av Byggnads förbundsordförande.

– Vid 90-talskrisen lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen för att sedan aldrig komma tillbaka. Vi står inför samma situation nu. Det är ett enormt resursslöseri. Och det kommer ge hela Sverige stora problem när vi ska bygga i kapp bostäder, men även nya fabriker, försvarsanläggningar, fängelser och andra samhällsbyggnader, säger Johan Lindholm.

”Klimatomställningen är hotad”

Han skräder inte orden när han tillägger:

– Jag vill gå så långt som att säga att både nyindustrialiseringen och klimatomställningen är hotad. Hur ska det gå till om det inte finns några som kan göra jobbet?

Vad anser ni kan lösa problemen?

– Visst är inflationen roten till det onda. Men det finns gott om politiska initiativ som kan lindra smällen. Dels behöver vi göra som många av våra grannländer och införa ett produktionsstöd vid byggande av hyresrätter. Även statliga byggkrediter som lindrar den finansiella risken för byggherrar och startlån till förstagångsköpare av bostäder. Ett sänkt amorteringskrav vid höga räntenivåer skulle också göra stor skillnad för att stimulera efterfrågan.

– Det finns ett smörgåsbord av åtgärder att ta till, men än så länge väljer regeringen att vara helt passiv. Det är under all kritik, säger Johan Lindholm.

Ministern: ”Utesluter inte ytterligare åtgärder”

Under förra veckan träffade flera parter från byggbranschen, däribland Byggnads, regeringen för att prata om den kris som nu slår mot sektorn.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) skriver i en kommentar till Aftonbladet att de diskuterade åtgärder som på kort sikt skulle kunna dämpa effekterna.

”Det viktiga är att fortsätta arbetet för att hålla nere inflationen, vilket är en stor del till problemen vi nu ser. Regeringen bedriver en finanspolitik för att bekämpa inflationen och parallellt stöttar vi hushållen. Regeringen utesluter inte ytterligare åtgärder”, säger han i en skriftlig kommentar.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Han säger också att det finns ”strukturella problem på bostadsmarknaden och ett fortsatt stort byggbehov”.

”Regeringens reformer under mandatperioden syftar till att åtgärda de strukturella problemen på bostadsmarknaden, så att svensk bygg- och bostadsmarknad står bättre rustad när konjunkturen vänder. Regeringen arbetar för att öka tillgången på byggbar mark, förenkla byggreglerna, korta ledtider och förbättra villkoren för eget ägande”, säger ministern.

”Många skojare”

Även om majoriteten av hans forna kollegor ännu är arbetslösa, är allt inte elände för snickaren Jonas Dahlbergs del.

– Jag blev lite snopen av att det gick så fort, men jag började faktiskt ett nytt jobb redan i måndags. Det känns väldigt bra, säger han.

Vad tror du om branschens framtid?

– Det är tufft, det är det. Men jag hoppas att de seriösa aktörerna är de som blir kvar. Det finns mycket skojare i branschen, vissa direkt kriminella, men jag hoppas att det blir ändring på det.

Följ ämnen i artikeln