Nytt bra år för fondspararna

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2017-12-28

Många svenska fondsparare har fått bra avkastning.

Det blev ett sjätte plusår för svenska fondsparare, med en avkastning på över 15 procent i snitt för aktiefonder.
Ny teknik och Kina är årets vinnare. Men den som satsade på guldfonder och Ryssland har anledning att deppa.

– Det är ett oväntat bra år, av två skäl. Dels var det politiskt mycket osäkert inför det här året, med Trump, valet i Frankrike och brexit. Dels hade det redan varit fem bra år i rad. Innan det här året skrev många att aktier generellt var högt värderade, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar, som betygsätter fonder.

Sex år i rad med börsuppgångar tillhör inte vanligheterna.

– På Stockholmsbörsen de senaste 30 åren har ungefär var tredje år varit ett dåligt år, när aktierna gett negativ avkastning.

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, pekar på att det mesta sett bättre ut vartefter som 2017 rullat på. Under hösten har till exempel prognoserna för Europas ekonomiska utveckling skruvats upp.

Svävande över allt har vi den extrema situationen med minus- eller mycket låga räntor, i viktiga ekonomier. För den som letar avkastning är det svårt att placera pengar annat än på börsen, med effekten att kurserna pressas upp ännu mer.

Revansch för Kina

Den som i början av året satte pengar i teknikfonder och Kina har fått se dem växa mest. Asien tar revansch efter flera svaga år, medan USA stiger mindre efter flera starka år.

– Att det har gått så bra för Asien, och framför allt för Kina, beror på att kinesiska teknikbolag har stigit väldigt kraftigt på börsen, säger Maria Landeborn.

Men det är teknikjättarnas som varit draglok även i USA, där bolag som Facebook och Amazon rusat på börsen efter starka resultat.

Årets förlorare är en av förra årets vinnare: guldfonder. I fjol steg de hela 66 procent, i år backar de omkring 5 procent. Ryssland uppvisar samma mönster. Att oljepriset – centralt för rysk ekonomi – stigit har inte hjälpt.

– Det var väldligt dramatisk utveckling för Rysslandsfonder förra året och det finns alltid en risk med att förväntningar drar iväg för mycket, säger Jonas Lindmark.

Räntor ingen hit

Om aktiefonder generellt gått bra har ränteläget gjort det desto svårare för räntefonder. Penningmarknadsfonder, korta räntefonder, brukar ses som en säker plats att förvara sina pengar på kort tid. I år har de backat 0,3 procent.

Så vad ska man tro om 2018? Aktier kan ha mer att ge, men värderingarna är höga, säger experterna.

– Som sparare ska man vara lite ödmjuk inför den otroligt fina avkastning man har fått under året, och en rad år innan. Jag tycker att man mycket väl kan äga aktier när vi går in 2018. Men man kan ha koll på om förutsättningarna förändras, och kanske ta hem lite av vinsterna så att risken i sparandet inte blir för hög, säger Maria Landeborn.

Det finns ingen magi i nummer, säger Jonas Lindmark. Men efter sex år med bra avkastning och branta börsuppgångar är många aktier högt värderade i dag.

– Köper man efter så här lång uppgång behöver man åtminstone vara väldigt långsiktig så att man tål en nedgång, säger han.