Bojkott mot Brasilien riskerar dyrare kaffe

avTT

Publicerad:
Foto: Christine Olsson/TT
Sverige importerar nästan en tredjedel av kaffet från Brasilien. Arkivbild.

Matkedjan Paradiset uppmanar till bojkott av brasilianska varor.

Men eftersom en tredjedel av Sveriges kaffeimport kommer från Brasilien skulle en totalbojkott kunna slå hårt mot kaffedrickarna.

Sedan Brasiliens president Jair Bolsonaro tillträdde vid årsskiftet har 197 bekämpningsmedel blivit godkända för användning i landet. Cirka en fjärdedel är förbjudna i EU på grund av höga halter gift som påstås kunna kopplas till cancer, missbildningar och skador på människor och miljö. Samtidigt har skövlingen av regnskog ökat sedan klimatskeptikern Bolsonaro tillträde.

Detta har föranlett Johannes Cullberg, grundare och vd för Paradiset, att bojkotta alla brasilianska livsmedel i matkedjans fem butiker. Kedjans grundare uppmanar till en generell bojkott tills landets ledare förbjuder skadliga bekämpningsmedel. Brasiliens ambassad har bett Cullberg att häva bojkotten med argumentet att andra länder använder ännu fler bekämpningsmedel. Ytterligare ett tusental preparat väntar dock på godkännande i landet.

Under 2018 importerade Sverige brasilianska varor för 5,5 miljarder kronor. Råvaror, framför allt koppar och pappersmassa, står för den största delen av importen medan 36 procent består av livsmedel och tobak. Hela 29 procent av allt orostat kaffe som importeras av Sverige kommer från Brasilien. En potentiell bojkott mot landet skulle således slå hårt mot svenska kaffedrickare.

Drabbar konsumenten

– Om man utesluter en stor leverantör, som de är av kaffe, så blir kafferosteriernas urval en källa mindre. Då riskerar priset att gå upp eller kvalitén att gå ner, säger Petter Stålenheim, expert på internationell handel och utveckling på Kommerskollegium.

Brasilien är även en betydande exportör av kött. Under 2018 importerade Sverige drygt fyra procent av sitt nötkött från Brasilien.

Enligt Livsmedelsverket får livsmedel importeras till EU och Sverige trots att förbjudna bekämpningsmedel använts vid framställningen så länge spåren av bekämpningsmedel hålls inom de överenskomna gränsvärdena.

Varken Ica eller Axfood har några planer på en generell bojkott mot Brasilien. Axfood har dock skurit ner väsentligt på kött med brasilianskt ursprung, säger presschefen Claes Salomonsson. Detta beror delvis på användningen av bekämpningsmedel, men även på skövlingen av regnskog.

Jobbar emot avskogning

Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör Ica, pekar på att kunder som vill har möjlighet att välja icke-brasilianska alternativ vad gäller kaffe.

Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen och generalsekreterare för Svenska kaffeföreningen säger att de certifieringar som svenska kaffeföretag använder säkerställer att kaffet producerats på ett sätt som inte leder till avskogning.

– Svenska kaffeföretag jobbar väldigt hårt med Rainforest Alliance- och UTZ-certifierat, som jobbar emot avskogning och den sorten av exploatering av jordbruksmark.

Någon generell bojkott ställer hon sig inte bakom.

– Generell bojkott av ett lands varor drabbar ofta den enskilda producenten och inte regeringen, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kaffe

Brasilien

Import

Livsmedel

Sverige