Företag får miljardstöd i coronakrisens spår

Tobias Österberg/TT

Joakim Goksör/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2020-03-13

Riksbanken lånar ut 500 miljarder kronor till coronadrabbade företag via bankerna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och riksbankschefen Stefan Ingves ställer nu krav på landets banker.

– Nu är det upp till bevis, säger Stefan Ingves.

Riksbankens beslut togs under ett extrainsatt möte, allt för att inte företag ska gå i konkurs med coronavirusets utbrott.

Finansminister Magdalena Andersson välkomnar beskedet:

– Det är en tydlig injektion till det finansiella systemet. Nu är det viktigt att bankerna verkligen använder sig av den här möjligheten så att i grunden livskraftiga företag inte i onödan går omkull, säger hon.

TT: Är du orolig för att bankerna blir alltför försiktiga i det här läget och håller igen?

– Ja, det är en oro.

Riksbankschefen Stefan Ingves tar för givet att bankerna nu gör korrekt bedömning:

– Jag utgår från att bankerna gör vad de ska med de här pengarna. Banker har hävdat under lång tid att de är synnerligen välkapitaliserade. Nu är det upp till bevis, säger han på en pressträff.

Ingves drar en liknelse om den utsatta situationen att det "är som att åka slalom samtidigt som någon hela tiden flyttar på stolparna".

Negativa effekter

Riksbanken gör bedömningen att viruset har tydligt negativa effekter på ekonomin och beslutet har nu tagits för att lindra konsekvenserna.

– Det här gör vi för att överbrygga en brist på krediter. Det här är i princip gratispengar som vi förväntar oss att bankerna förmedlar till företagen. Det är mycket pengar, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

– Det fungerar ungefär som en försäkring. Bolag ska känna sig trygga att kreditförsörjningen fungerar.

På frågan om det räcker, svarar Ingves:

– Det kan man inte säga i dagsläget. Skulle det visa sig vara för lite så kan vi göra mera.

Stefan Ingves flaggade redan tidigare i veckan för att det kan bli aktuellt med lån till företag via bankerna, medan han tonade ned sannolikheten för att Riksbanken skulle sänka styrräntan från noll till minus.

– Det är självklart att vi kan sänka reporäntan om vi finner det en lämplig åtgärd men vi bedömer att det här är en åtgärd som är mera effektivt än att göra små ränteändringar.

Tydliga negativa effekter

Sedan tidigare är det dessutom klart att Finansinspektionen att (FI) sänker bankernas buffertkrav från 2,5 till 0 procent till följd av coronaviruset. Sänkningen motsvarar 45 miljarder kronor.

– Coronaviruset har tydliga negativa effekter på den ekonomiska aktiviteten, säger Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen (FI), på en presskonferens.

– I det osäkra läge som råder är det viktigt att bankerna fortsätter att låna ut till företag och hushåll, tillägger han.

Thedéen tillägger att det i läget som nu råder är viktigt att bankerna använder de här pengarna för att stötta samhällsekonomin.

– Den här åtgärden skapar utrymme för bankerna att öka sin utlåning med i storleksordningen 800–900 miljarder kronor, säger han.

– Det här är pengar som är till för att mildra de negativa effekterna som coronaviruset på svensk ekonomi, tillägger han.

Talade med banker

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) hade på fredagen ett telefonmöte med landets tio största banker liksom svenska bankföreningen och Sparbankernas riksförbund. Ministern uppger att han poängterade för bankerna att de nu måste se till att pengarna som staten ställer till förfogande verkligen kommer till företag och privatpersoner som har behov av pengar.

– Jag fick ett väldigt tydligt besked att man är beredd att ta sitt samhällsansvar och också använda de kapitalresurser som man fått tillgång till för att ta Sverige igenom den här svåra situationen, säger Bolund till TT.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu