Nästan varannan har kvar gamla mynten

Uppdaterad 2017-08-01 | Publicerad 2017-06-28

Nästan varannan person har kvar gamla mynt.

Hälften av dom uppger att de ska lösa in slantarna – innan de på lördag blir ogiltiga i handeln, enligt Aftonbladet/ Inizio.

– Det blir en jätteutmaning, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Fram till den sista juni kan du handla upp de gamla mynten i butik. Sen är det kört – för alltid.

Trots det uppger nästan varannan person, 43 procent, att de fortfarande har kvar gamla mynt hemma, enligt en opinionsundersökning av Aftonbladet/ Inizio.

– Det är väldigt många med tanke på att mynten snart upphör att gälla. Det är inte många dagar kvar, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio.

Ansträngt för handeln

Enligt Riksbanken är det väntat.

– Vi har fått in 33 procent. Vi vet att det finns en hel del kvar där ute, säger Leif Jacobsson, projektledare för sedlar och myntutbytet på Riksbanken.

Av de som ännu har skramlande slantar i sina gömmor har 37 procent mellan 100 och 500 kronor och 35 procent mindre än 100 kronor. Endast nio procent sitter på storkovan i form av mynt som är värda mer än 1000 kronor.

Men hälften av alla dessa myntskramlare har ändå planerat att göra sig av med mynten innan de blir ogiltiga.

– Vi är inställda på att det bli en utmaning. Det har det varit hela tiden för att puckeln har skjutits fram. Det kommer vara en hel del mynt som vi kommer att få hantera. Det kommer säkert bli ansträngt, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Därför behålls mynten

Riksbanken har satt upp ett blygsamt mål om att få in mellan 30 och 50 procent av alla gamla mynt. Totalt har Riksbanken efterlyst två miljarder kronor som finns någonstans hemma i våra gömmor.

– Vi vill ha in så mycket som möjligt. Vi vill inte att värdena ska gå förlorade. Det är positivt att man tänker lämna in dom, säger Leif Jacobsson.

Enligt honom låter nog många bli att växla in sina gamla mynt för att de har så lågt värde.

Men hela 31 procent av de tillfrågade i Aftonbladet/ Inizio uppger faktiskt att de låter bli av nostalgiska skäl.

– Jaha, säger Jacobsson.

De vill alltså behålla mynten.

– Jaha, okej.

Blir du överraskad?

– Det är ett fritt val. Om man vill behålla dom så gör man det.


Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/ Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 063 personer över 16 år intervjuades via webben 16–21 juni 2017. Frågan som ställdes var: Har du kvar gamla sedlar och mynt?

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!